Communisme vierde er hoogtij.

In een van mijn laatste blogs had ik het over nieuwe woningen en dat ik daar niet zo snel warm of koud van wordt. Afgelopen week ging ik weer eens naar het mooiste plekje van de provincie Groningen. De wijde omgeving van de Dollard. Aangezien het me te ver is om te fietsen ga ik daar met de auto heen maar daar is voldoende ruimte om te wandelen en vooral te genieten. Maar al die tijd dat ik daar kom, geniet ik ook van de rit er heen.

Oost Groningen tot aan het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw een gebied met de rijkste boeren van ons land. Dit kwam vooral tot uiting in de grote boerderijen met vaak woonhuizen die meer weg hadden van kleine kasteeltjes. Was er de rijkdom van de boeren daar tegenover stond de armoede van de arbeiders en zij staken hun koppen bij elkander en het communisme was geboren. Beerta, Finsterwolde, Nieuw Beerta, Drieborg als een van de armste gebieden van Nederland. In de jaren 80 was dit ook het gebied met de eerste communistische burgemeester van Nederland, Hanneke Jagersma (jaren later was zij ook de persoon die mijn auto niet zag staan en er pardoes tegen aan reed).

Maar het echte communisme is niet meer, de boeren met heel veel geld zijn wellicht boeren die samen met de bank veel geld bezitten. En de prachtige boerderijen? Helaas vele zijn ten prooi gevallen aan verval, sloop of niet meer in het bezit van boeren. Hier kan ik dan zo weemoedig van worden want ik vind deze boerderijen zo ontzettend mooi en dit dan in verval te zien is zo ontzettend jammer. Gelukkig zijn er ook een aantal die wel goed zijn onderhouden en ik verwacht dat dit ook de trots is van de boerenfamilie.

Nou weet ik niet zeker of dit waar is of een soort van status verhaal, maar hoe meer ramen in een boerderij, hoe groter de boer en zijn geld.

Prachtig onderhouden
Zwaar in verval
Heel veel ramen
Hier moet nog heel veel gebeuren wil het zijn allure terug te krijgen, maar waarom er nu een dijk voor het huis moet? Laat zo’n prachtig huis zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 + 16 =