‘t Juttersjong

Afwisseling in boeken is leuk, is het de ene keer een heftig boek over de Tweede Wereldoorlog, de volgende keer iets meer humor, dan weer eens een biografie en nu was het dus een boek over de zee. De zee die een belangrijk deel van mijn leven beheerst. Opgegroeid met een vader die van zee kwam en toch elke week de zee wilde zien. Delfzijl, Termunten, de Eemshaven ik kan het dromen. Maar wanneer je er zo mee bent verweven dan is het lezen van boeken met spannende verhalen die zich afspelen op zee of in de duinen altijd heerlijk.

Zo heb ik dit keer een oudje op de kop kunnen tikken via een Facebook veiling, t’Juttersjong van Anthony van Kampen. Jan Kuiper een jonge vent die helaas niet naar zee kan aangezien zijn ogen niet voldoen aan de eisen die er nodig zijn. Dan maar eerst leren en zien wat er gaat komen.

De krant? Dat lijkt hem wel wat om daar als journalist te gaan werken. En hij krijgt de kans maar moet dan wel onderaan beginnen, op de saaie boekhoud afdeling. O wat een strijd, hij die de zee zo lief heeft moet de hele dagen zich bezighouden met cijfertjes. Voor hoelang moet hij dit doen, een maand, 2 maanden, 1 jaar of nog langer? Dit wil hij niet en zo vaak als het kan gaat hij naar de dijk om te praten met oud zeelieden, dit is zijn wereld en zijn vrienden.

Maar langzamerhand komt er licht aan de horizon, hij gaat mee met een sleepboot omdat hij er te laat achterkomt dat de boot al los is van de kade en een volgende keer word hij gevraagd om mee te gaan om een vastgelopen schip los te trekken en dat zijn voor hem de momenten dat hij aan de oude eigenaar van de krant kan laten zien dat hij een geboren journalist is. Of gaat het toch nog anders en komt er een krant uit de grote stad deze jonge journalist ophalen?

Hartstikke leuk jeugdboek met schitterende tekeningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 − 2 =