In het teken van turf en Veenpark

Enige tijd terug kreeg ik van mijn achterneef Aeilko een gescande kopie van het dagboek wat zijn opa, mijn oom, had bijgehouden tijdens een reis in de oorlogsjaren om ergens in Zuid-Oost Drenthe turf te gaan halen. Mijn moeder had me vaak over dit dagboek verteld maar gelezen had ik het nimmer. In overleg met Aeilko hebben wij een bewerkt verhaal gepubliceerd in een van de bulletins van de Historische Kring Menterwolde. En naar aanleiding van de publicatie is het thema van onze jaarlijkse zomerexcursie komen te staan in het teken van deze reis.

Om 9.00 uur vertrokken ruim 40 leden vanaf de carpoolplaats in Zuidbroek richting Zuid-Oost Drenthe. Niet via de snelle route, maar voor een heel groot gedeelte steeds langs de kanalen waar zijn toen ook hun schuit voorttrokken. Via Sappemeer richting het Kieldiep in Hoogezand en dan in een bijna één rechte lijn langs het Kieldiep, via Annerveenschekanaal naar Bareveld, daarna via het Stadskanaal richting Ter Apel om zo de Gronings Drentse grens over te steken richting het veengebied.

Na een lunch in Ter Apel werd de reis voortgezet naar het Veenpark in Barger-Compascuum. Helaas moesten we in het laatste gedeelte toch enigzins afwijken van de in de oorlog gekozen route wegens het verdwijnen van een aantal kleine kanaaltjes in het veengebied. Maar wanneer je de route ziet en je voor stelt dat een aantal jonge kerels daar een schuit een hebben getrokken om hun gezinnen te voorzien van warmte, dan is het bijna ondenkbaar.

Uiteraard was het bezoek aan het Veenpark ook geweldig, de vele plaggenhutten waar grote gezinnen in woonden en zelfs hun dieren onderdak hadden, we kunnen het ons niet meer voorstellen. Huisjes ter grote van een huiskamer zoals we nu bezitten. Wat was het weer een mooie dag en de vraag wat we in 2020 weer gaan doen werd dus ook al gehoord. Geen idee, maar wel dat er eerst twee fietstochten komen in september ivm ons twintig jarig bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 − twaalf =