Vaderdag

Johan Cruyff zei ooit, elk nadeel heeft z’n voordeel en dat klopt inderdaad. Nu ik weer verplicht thuis zit en amper het huis uit durf te gaan, bang om te vallen of nog erger, ergens onderuit gaan en niet wetende wat er gaande is.

Maar het voordeel van thuis zitten en tot rust te komen, ik heb tijd voor vele dingen. Het lezen gaat me prima af en ook zo nu en dan even wat theezakjes toevoegen aan mijn verzameling, is prima te doen, de aandacht is dan even op iets anders gericht en niet op angst.

Vandaag zit ik dus in tweestrijd, ik heb nu ook de tijd om hier wat meer te bloggen en aangezien het vaderdag is, gaat deze blog dus over mijn vader en het andere onderwerp komt de komende week wel voorbij.

Mijn vader, komend herfst al 19 jaar niet meer bij me. Na een lang ziekbed overleden en daar heb ik nog steeds vrede mee. Hij was niet de persoon die zich neer ging leggen bij steeds meer beperkingen in zijn leven. Ik had er niet aan moeten denken dat hij nog eens in een verzorgingstehuis had moeten zitten. Om me heen zie ik diverse vrienden die nog een ouder hebben maar wonende in een tehuis. Hun leven is beperkt tot de 4 muren van hun kamertje en wanneer ze pech hebben dan moeten ze deze ruimte ook nog delen met anderen. Kinderen komen sporadisch op bezoek, kleinkinderen vaak helemaal al niet meer. Broers, zusters, vrienden zijn vaak overleden of zelf ook niet meer in staat om langs te gaan. Zo moet je dan je leven slijten, wachtend op dat ene moment.

Mijn vader zou dit nooit gekund hebben, die kon beslist niet alleen zijn, hij had mijn moeder dagelijks om zich heen nodig en het liefst kinderen en kleinkinderen ook minimaal 1x per week. Vakantietijd was de laatste jaren een hel voor hem, iedereen om hem heen ging weg, de eersten in mei, de laatsten in augustus. O wat was hij dan blij dat iedereen weer terug was.

Nee het is goed zo als het gegaan is, 79 jaar, niet al te oud maar na een prachtig leven. Zolang geleden alweer maar ook op deze dag sta ik stil bij hem. Vaderdag een dag van terugblikken met vele herinneringen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien − 15 =