De Joodse Bruid

Mijn liefde voor het lezen en dan vooral boeken met waargebeurde verhalen uit de oorlogstijd is algemeen bekend. Mijn boekenkast puilt dan ook uit met allerlei boeken. Nieuwe boeken, maar vooral ook oudere boeken die ik ergens op een rommelmarkt of marktplaats heb gespot. Maar ook krijg ik regelmatig een boek te leen, want volgens derden moet ik dan dit boek lezen. Waren het de afgelopen tijd boeken van Harm Venema, Andries de Haan die ik moest lezen, de afgelopen week was het een boek van Ina en Julle.

De Joodse Bruid

Het aangrijpende verhaal van rechtenstudente Edith uit Wenen, die haar studie niet mocht afmaken en alles op alles moest zetten om de oorlog te overleven. Werd ze eerst tewerkgesteld bij boeren in nazi Duitsland, schrijft vele brieven aan haar moeder en haar geliefde Pepi. In plaats van de beloofde 6 weken werken in Duitsland wordt het een half jaar en daarna wordt ze overgeplaatst naar een papierfarbiek. Maanden van onmenselijk zware arbeid volgen maar toch mag Edith op een gegeven moment terug naar Wenen. Van Pepi hoort ze dat haar moeder op transport is gezet naar Oost Europa. Pepi kan haar verder niet helpen, hij doet alleen wat zijn moeder zegt en deze heeft een jodenhaat. Edith gaat op zoek naar bekenden en komt uiteindelijk terecht bij Frau Doktor. Ze stuurt Edith op vakantie maar dit mislukt, ze kan na alle ontberingen geen hap meer door haar keel krijgen en ze gaat terug naar Wenen.

Wederom is het Frau Doktor die te hulp schiet en haar valse identiteitspapieren en hiermee weet ze uiteindelijk naar München te ontkomen. Hier krijgt ze werk bij het Rode Kruis.
Ondertussen ontmoet ze een nazi-officier, genaamd Werner Vetter, die op slag verliefd op haar wordt en met haar wil trouwen. Ondanks dat Edith ook van hem houdt, vindt ze het allemaal iets te vlug gaan, maar na alles goed overdacht te hebben, beseft Edith wel dat dit aanzoek haar redding kan betekenen. Beide zijn bij hun eerste ontmoeting niet eerlijk geweest, zij verteld hem dat ze niet Grete is maar dat ze leeft met een valse indentiteit en hij moet opbiechten dat hij reeds getrouwd in en een kind heeft. Maar dat hij voor haar gaat scheiden.

Edith wordt zwanger en nu besluiten ze om te trouwen. Werner hoopt dat er een zoon geboren wordt, maar helaas voor hem wordt het een dochter: Maria Angelika. Werner wordt in september 1944 opgeroepen voor het leger. Edith blijft alleen achter met Angelika. Op een dag moeten Edith en haar dochtertje weg uit hun huis, omdat de hele stad geëvacueerd wordt vanwege een Russische doorbraak. Ze vluchten weg en de volgende dag is de stad ingenomen door de Russen. Twee maanden hierna onthult Edith haar echte identiteit.

Edith gaat in 1945 aan het werk bij de rechtbank in Brandenburg. Ze moet hier oude zaken bestuderen om de juridische kennis weer op te frissen.
Maar al snel zit ze op de plek waar ze voor de oorlog van droomde, rechter.

In 1947 komt Werner terug uit krijgsgevangenschap in Rusland. Alleen vindt hij de nieuwe situatie maar niets. Volgens hem moeten vrouwen het huishouden doen en mannen moeten werken. Nu is Edith aan het werk. Hij vindt dat zij hem moet gehoorzamen en stoppen met werken, maar Edith wil dat niet en zodoende vertrekt hij naar zijn eerste vrouw, waarvan hij gescheiden was toen hij Edith ontmoette. Na verloop van tijd vertrekt Edith naar Engeland met haar dochtertje om daar haar reeds voor de oorlog vertrokken zus Hansi weer te kunnen omarmen.In 1957 trouwt ze met Fred Beer, ook een Weense jood. Na het overlijden van haar man in 1984, verhuist Edith in 1987 naar Israël waar ze eindelijk te midden van joodse mensen kan wonen.

Wanneer ik een boek sterren zou moeten geven dan zou dit boek zeer zeker 5 sterren verdienen, een aangrijpend boek die je gewoon gelezen moet hebben.

4 thoughts on “De Joodse Bruid

  1. Dat je het boek zo goed hebt beschreven. Dit boek heb ik niet gelezen, maar wel een soort gelijk boek. Ook over een meisje dat trouwt met een Duitse officier. Volgens mij was het een boek van Danielle Steel. Van haar heb ik heel veel van die glimmer en glitter boeken gelezen toen ik ziek was. Even weg uit de dagelijkse leven. Een paar van haar boeken spelen zich ook af in Oostenrijk en ook tijdens de oorlog. Aangrijpende boeken.

  2. Nog een aanrader Maria als je het te pakken kunt krijgen. Wij hebben het van de bieb geleend:

    De belofte van de nakomeling van Helene Wesselingh.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf + twintig =