ALS, een sluipmoordenaar

Jaren terug in mijn vorige baan kreeg ik te maken met ALS via een toenmalige collega. Het was vreselijk om te horen wat haar moeder moest doormaken, eigenlijk was het gewoon een langzame verstikkingsdood. Eén voor één vielen haar spieren uit en na verloop van tijd lag ze alleen nog maar in bed. Haar geheugen was prima in orde, het gehele aftakelingsproces doorstond ze bij volle bewustzijn. De laatste maanden lag ze aan zuurstof en was er niets meer over van de eens zo krachtige vrouw.

Enige jaren later las ik het boek van Fernando Riksen “Vechtlust”. Een biografie van een voetballer die volop van het leven geniet. Geld speelt geen rol in tegenstelling tot drank, drugs en vrouwen, deze spelen een grote rol in zijn leven. Zijn voetbal loopbaan start hij bij Fortuna Sittard, maar al snel verkast hij naar Alkmaar en na niet al te lange tijd wordt het Schotland en later Rusland. Overal blijft hij de populaire jongen uithangen, worden nachtclubs bijna dagelijks bezocht en verschijnt hij regelmatig zonder slaap op de ochtendtraining van de club.

Ondertussen is hij getrouwd maar dat vormt geen belemmering voor het wilde leven dat hij heeft in Schotland en Rusland. Maar langzamerhand gaat het spelen minder, komt dit door zijn leven of is er meer aan de hand? Er komt een terugkeer naar Limburg met zijn tweede vrouw, een Russische dame. Zijn leven wordt op papier gezet en op de dag dat zijn boek verschijnt, maakt hij melding in De Wereld Draait Door dat hij in een begin stadium van ALS zit.

Maandagavond, 22.00 uur dan is er de documentaire “De Finale Strijd” op RTL 7. Een indrukwekkend verhaal van een gewone jongen, die de top heeft bereikt, van het leven heeft genoten maar die we ook zien tijdens de meest kwetsbare periode van zijn leven.

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 − negen =