Mijn naam is Selma

7 Januari jl De Wereld Draait Door. Een van de betere programma’s op de Nederlandse tv. De uitzending staat grotendeels in het teken van Selma van de Perre. Selma is verzetsheld en overlevende van kamp Ravensbrück. Wat een geweldige dame, 97 jaar maar zo ontzettend helder van geest en wat een indrukwekkend interview. Na afloop van het programma ga ik gelijk richting Bol.com en bestel het boek. Dit wil ik lezen en bezitten.

Het mooie van Bol is dan dat het boek de volgende dag bij thuiskomst van het werk al op de mat ligt. Eerst theezetten en dan kussentje in de rug, dekentje over je benen en lezen.

Selma, een joods meisje dat op weg is om een jonge vrouw te worden woont samen met haar vader, moeder, 2 broers en jonger zusje in Amsterdam. Vader is artiest en ziet zijn dochter nog altijd als klein meisje en niet als jonge vrouw. In 1942 wordt Selma opgeroepen om zich te melden voor een werkkamp. Ze weet daar onderuit te komen en sluit zich aan bij het verzet en Selma wordt Marga van der Kuit.

Marga vervalt documenten en is koerier door het hele land, zelfs even op en neer naar Parijs is voor Marga een kleine bezigheid. Verscheidene keren ontsnapt ze aan de dood, maar in juli 1944 wordt ze verraden en komt via kamp Vught terecht in het vrouwenkamp Ravensbrück. De verschrikkelijke ontberingen overleeft Marga. Maar hoe vergaat het de rest van het gezin? En wat komt er na de oorlog terecht van Marga die zich dan eindelijk weer Selma durft te noemen?

Voor iemand die net als ik een voorkeur heeft voor boeken met waargebeurde verhalen uit 40-45 is dit een dikke aanrader.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig + negen =