4. Laat de inwoners maar betalen

1990, de gemeente Oosterbroek gaat op in de nieuwe gemeente Menterwolde. 4 relatief kleine dorpen gaan gezamenlijk de krachten bundelen en er ontstaat een nieuwe gemeente.  In deze jaren was ik met van alles bezig, had 1 kindje en later zou er nog eentje volgen, maar de plaatselijke politiek ging wat langs me heen. Maar een nieuwe gemeente betekende ook dat er in het grootste dorp een foeilijk lelijk nieuw gemeentehuis werd gebouwd. Ja uitstraling moet je hebben zullen we maar zeggen.

1 januari 2018, 3 gemeentes gaan op in de nieuwe gemeente Midden-Groningen. Menterwolde, Slochteren en Hoogezand-Sappemeer worden 1 mega gemeente qua oppervlakte de grootste van de provincie, ja en dat heeft natuurlijk weer een goeie uitstraling nodig. Dus wat gaat er gebeuren? Jullie raden het al, er moet weer een nieuw gemeentehuis komen. Wederom in het grootste dorp binnen de gemeentegrenzen en dus in Hoogezand.  Gezien de grote van deze nieuwe gemeente wel op de meest onlogische plek die er bestaat. Aan de zuidkant, met de auto prima te bereiken maar bus of trein is in de verste verte niet te vinden. Ach en op de fiets vanuit Tjuchum, jaja ook dat bestaat, dan ik het een pokke eind trappen door het open Groninger land.

Maar daar hebben ze blijkbaar geen boodschap aan, want ach hoe vaak kom je nog op een gemeentehuis? Hooguit voor een rijbewijs of Id-kaart verlenging. Het komt er dus op neer dat de gewone burger amper nog op een gemeentehuis hoeft te zijn.

En toch moet deze gewone burger opdraaien voor de kosten van het nieuwe gemeentehuis, totaal, schrik niet, 28 miljoen euro. Hier kan ik dus met mijn volle verstand niet bij. Zo wel Slochteren als Menterwolde hebben dan een niet al te oud gemeentehuis, Hoogezand ook niet maar het huidige lego bouwwerk is misschien nog wel lelijker dan wat er hier staat. En op een zeer prominente locatie aan het Winschoterdiep, aan de A7, daar staat een zo goed als nieuw Rabobank kantoor die niet meer gebruikt wordt.

Waarom nieuwbouw, waarom niet verspreiden over de dorpen, zodat de band tussen gemeente en inwoner blijft bestaan. Nee niets mee nodig,  er wordt gewoon 28 miljoen in een nieuw pand gestopt. Mag dan voorstander zijn van deze fusie aangezien er de laatste jaren te vaak mensen in de raad zaten die niet capabel waren en ik de hoop had dat we nu te maken kregen met mensen die instaat waren om een grote gemeente te besturen, maar wanneer met 28 miljoen in een zinloos gebouw stopt, dan begin ik toch te twijfelen.

Het zakje van vandaag is er een van Teegeschwender, serie 2015 en komt uit mijn eigen vezameling.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien − zestien =