Aan den Eenzamen Trekweg

Enige maanden terug was er hier in het dorp een toneelavond en daar werd het stuk “Aan den Eenzamen Trekweg” gespeeld. Nu is dat het gebied waar ik groot ben geworden, waar ik als kind speelde, waar ik met klasgenoten hutten bouwde in het veld en ook regelmatig op een plek was waar ooit een huisje had gestaan maar dit was jaren eerder afgebrand. Vaag wist ik ook dat er daar ooit een moord was gepleegd maar blijkbaar boeide me dit niet zo.

Jaren later en volledig op de hoogte van wat er daar was gebeurd, kom ik er sporadisch nog wel eens langs en vindt het een vreselijk lugbure locatie. Ooit in een ver verleden dus vele jaren voordat ik er als kind wel eens speelde waren er ooit 2 mensen vermoord. Moeder en zoon Molanus. Bah geen leuke plek om te zijn.

Maar ondanks dat het zich allemaal afspeelde in 1931 leeft het nog altijd onder de bevolking van Zuidbroek en was er dus het plan ontstaan om er een toneelstuk aan te wijden.  Daar moest en zou ik dus bij zijn. Maar nu heb ik wel meer leuke dingen in het weekend en tot mijn verdriet kon ik er in oktober niet bij zijn, al heeft dit wel een kantekening nodig,  want ik zat op dat moment in Amsterdam bij een geweldig optreden van de 3Js.  Kaarten waren reeds maanden eerder gekocht en had ook dit voor geen geld willen missen. Dus helaas niet bij de voorstelling.

Alleen is het soms gunstig dat ze speelden voor een volle zaal. Want ondanks dat er maar 1 voorstelling zou zijn, is toch besloten dat er nog eentje gaat komen. En gisteren was het dus zover.  Het was vele jaren geleden dat ik eens bij een toneelvoorstelling heb gezeten, eerlijk gezegd is dit niet zo mijn ding,  samen met vriendin Linda, ook groot geworden in dit dorp zaten we op een mooi plek, lekker vooraan zodat we alles konden horen en zien.

En wat was het mooi, ondanks het trieste verhaal, een verstandelijk beperkte zoon die te samen met zijn oude moeder en wat koeien leeft op een boerderijtje midden in het veld nabij Winschoterdiep ergens tussen Zuidbroek en Scheemda. En daar zijn vermoord, nooit is deze moord opgelost ondanks dat er velen zijn opgepakt, maar bewijs kon men niet vinden. Waren het zigeuners of mensen van de “klaaischeep’n?  Of de 2 mannen in gestreepte boezeroens die een enkeling heeft zien fietsen in het licht van een straatlantaarn? De kans dat men ooit nog komt te weten wie dit heeft gedaan, is klein, bijna uitgesloten ondanks dat er stemmen opgaan om het toch nog eens weer onder de aandacht te brengen. Nee dat zal hem niet worden.

Maar gezien de enorme belangstelling voor deze 2 avonden en de kans dat er zelfs nog een 3de avond komt, zouden we wel iets anders kunnen doen. De naam Trekweg bestaat nog steeds en zal niet veranderen. Maar de naam Molanus komt nergens voor. Zou het geen geweldig iets zijn om ergens de naam Molanus te laten terugkomen op een bord? Wordt het bos wat momenteel de omgeving siert het Molanusbos kunnen worden? Huizen staan er niet meer, maar sinds enige jaren is het wel weer het fietspad van Zuidbroek naar Scheemda.  Misschien moet ik dit maar eens oppakken binnen de Historische Kring Menterwolde.

Graag verwijs ik mijn volgers en lezers ook naar de site van de Historische Kring Menterwolde en het artikel omtrent deze moord wat eerder ook in boekvorm is verschenen.

Klik hier

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × een =