Prijs thee gaat omhoog

LONDEN – Ernstige droogte in de grote theeproducerende landen drijft de komende tijd de prijs van thee sterk omhoog. Dat schrijft de krant Financial Times dinsdag op basis van verwachting van de landbouworganisatie FAO van de Verenigde Naties. De grootste problemen doen zich voor in Sri Lanka, een van de grootste thee-exporteurs ter wereld. Daar zal de productie als gevolg van droogte dalen naar het laagste punt in de afgelopen zeven jaar, verwacht de FAO.

Door de wereldwijde economische crisis zullen boeren ook minder dure kunstmest gebruiken, waardoor de productie eveneens omlaag gaat.

Consumptie

In 2008 daalde de productie van thee wereldwijd met 1,2 procent tot 3,78 miljoen ton. De consumptie steeg echter met bijna 5 procent tot 3,85 miljoen ton.

Ook in Kenia, eveneens een grote theeproducent, was er het afgelopen seizoen veel droogte. De prijzen op de groothandelsmarkt in Mombassa lagen in 2008 gemiddeld 11 procent hoger dan in 2007. De prijsstijging zette zich in de eerste maanden van dit jaar verder door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 + 18 =