
Wederom mocht ik een Nederlands merk onder de aandacht brengen. Dit keer is het Fleur de Café uit Deventer wat alleen thee levert aan bedrijven en horeca. Helaas heb ik nog geen horeca gelegenheid gevonden waar ik dit merk ook daadwerkelijk tegenkom. Of komt dit misschien ook doordat we de afgelopen maanden minder ergens konden genieten van een kop thee?
De eerste waar ik mee start is een zwarte thee, de Ceylon, afkomstig uit de hooglandtuinen van Sri Lanka. Helaas staat op het zakje geen zetvoorbeeld, maar als kenner van thee weet ik ondertussen wel dat ik het zo rond de 4 minuten moet laten trekken. Maar weet iedereen dit? Ik zie toch zeer regelmatig mensen een zakje een keer of 10 heen en weer slingeren in een kop heet water en dan hebben ze thee. Nee dus, geef de thee de tijd om te trekken en hou je aan een zetvoorbeeld. Sinds ik veel thuiswerk, heb ik een zandlopertje, want ik wil nog wel eens vergeten dat ik een theezakje in een beker water heb gedaan, dan wordt de thee soms wel heel donker en koud.
De Ceylon is gewoon een prima thee, totaal niets mis mee. Hier kan ik weinig over vertellen, gewoon een prima thee zonder vreemde toevoegingen. Chapeau!
Daarna gaan we voor de groene thee, Sencha Lemon, het bevat naast groene thee, citroengras, citroen, citroenschil, zonnebloembloesem en verbena. Het water geef ik een temperatuur net beneden het kookpunt, het zakje laat ik ongeveer 3 minuten trekken en daarna heb ik een gele thee. De citroen doet zijn werk wat kleur betreft dus prima.
Ook qua geur en smaak proef ik citroen. Lekker verfrissende thee, uitermate geschikt als dorstlesser op warme dagen.
Tijd voor een rooibos, met de sprankelende naam, African Orange,deze keer met als toevoeging sinaasappelschil en sinaasappelbloesem en dat is ook duidelijk te proeven. Op een koude en winderige morgen zoals op het moment dat ik dit drink, is dit zeer aangenaam. Hier kanik heel gelukkig van worden. Dit is een een goed glas rooibosthee. Voor de niet kenners onder mijn volgers, rooibos is geen thee en bevat dus ook geen bladeren van de theeplant camellia sinensis.
Wanneer ik een zwarte thee met een smaakje wil, dan kies in vaak voor de bosvruchten. Al moet ik wel eerlijk bekennen dat ik liever zonder toevoeging van smaakjes kies. Maar nu drink ik dus de zwarte thee, met aardbeien, frambozen en aalbessen. Gewoon lekker en niets mis mee, maar laat hem wel de tijd trekken die nodig is. Ik heb 5 minuten gedaan en gebruik hier water voor van 100 graden. Aanrader.
Daarna kies ik er een die ik zelf niet zou kopen of in een restaurant zou kiezen, een kruideninfusie. Ik ben liever van thee en niet van kruidendrankjes. De naam Frisse Start dekt heel goed de lading want het is een fris drankje en het bevat peppermunt, citroengras, wortel, zoethout, rozenbottel en citroenschil. Eigenlijk allemaal heerlijke ingredienten al is het jammer van de zoethout. Ik adviseer dus nooit zoethout te drinken wanneer je snel een verhoogde bloeddruk krijgt of reeds bezit. Voor de rest is deze thee eigenlijk verbazening wekkend lekker. Ik heb de eerst helft warm gedronken en daarna laten afkoelen om te zien of deze ook geschikt als een koude thee. Dat laatste zou ik dus zeker doen, maak er een ice tea van op warme dagen. Schenk hem warm op en laat hem in de koelkast afkoelen en neem hem mee op een van je activiteiten tijdens warme dagen.
Witte thee, tot voor enige jaren had ik er niet zoveel mee. Natuurlijk weet ik dat het beter voor je is dan zwarte thee, maar de smaak kon mij nooit echt pakken. Maar net als wijn en bier, het eerste glas is smerig maar gaande weg je leven leer je het steeds meer waarderen. Het zelfde is dus het geval met groene thee, je moet het leren drinken. Onder tussen ben ik een liefhebber. Maar het zakje wat ik nu dus open is er een met een dubbele naam. Boven aan het zakje staat Groene Thee maar lees ik verder dan ziet ik een Witte Pai Mu Tan met de naam Liefdevol en nergens wordt er nog groene thee genoemd. Beetje een misser. Of is het wellicht is het een collectors item en is het een misdruk op het zakje? In elk geval doet het aan de smaak niets af. Ik drink een heerlijke thee waarin naast witte thee ook nog eens papaja, peer, perzik, peperkorrels (proef ik niet), rozenblaadjes, blauwe korenbloem en goudsbloem. De laatste geeft toch kleur aan een witte thee. Lekker!
Dan beginnen we maar eens aan een rooibos, de Naturel, dus zonder toevoeging van allerlei andere ingredienten. Eigenlijk thee of in dit geval rooibos zoals het bedoelt is. Puur. Kleur, geur en smaak is goed. Eigenlijk is er niets mis mee, gewoon uitstekende thee. Maar let op, hij is snel te sterk.
De laatste die ik ga drinken is een kruiden infusie met de mooie naam Zorgeloos. Ach zou deze thee dan helpen met alle zorgen en sores die er momenteel op mijn werk zijn? Ik moet eerlijk bekennen dat het een prima thee is maar je moet er liefhebber van zijn, mijn voorkeur gaat toch uit naar een van de andere theetjes van Fleur de Café. Ik ben geen kruidenthee liefhebber, kruiden horen wat mij betreft thuis in de keuken om te gebruiken tijdens het koken. Maar er is zeker niets mis mee en de venkel die er in zit is ook zeer zeker aanwezig.
Eind oordeel: wederom een prima merk op de Nederlandse markt en ook een fijne aanvulling voor restaurants ed.
Vaak wil men in een restaurant toch een iets betere kwaliteit dan de grote en bekende merken. Daar is deze thee uitermate geschikt voor. Goede thee in een zakje, heeft wat mij betreft de voorkeur boven losse thee in een restaurant dat geeft toch altijd enig gedoe. Kijk voor meer info op www.fleurdecafe.nl .
