Witte chocoladecheesecake met frambozen

Vandaag hebben we een recept van mijn zoete vriendin. Gaat Grietje vaak voor iets voor het diner, Maddy is de vrouw van de lekkere zoetigheden.

Ingrediëntenlijst

 • Voor de bodem
 • 175 gr spritsen
 • 50 gr boter, gesmolten
 • Voor de vulling
 • 600 gr roomkaas, op kamertemperatuur
 • 2 eieren, op kamertemperatuur
 • 100 ml zure room, op kamertemperatuur
 • 1 tl vanille-extract
 • snuf zout
 • 25 gr bloem
 • 200 gr witte chocolade, gesmolten
 • Verder nodig
 • boter, om in te vetten
 • verse frambozen

Deze cheesecake met witte chocolade is echt te lekker! De witte chocolade maakt de vulling van de cheesecake heerlijk romig en vol van smaak. De frambozen zorgen voor een frisse tegenhanger. Vaak worden er bastognekoeken gebruikt als bodem voor een cheesecake, maar ik vind die voor deze taart veel te overheersend van smaak (ook al zijn die koekjes natuurlijk wel heel lekker!). In dit cheesecake recept gebruik ik spritsen, de smaak daarvan is wat subtieler en dat past goed bij de rest van de taart.

Let er op dat dit recept voor een kleinere cheesecake is, namelijk voor een vorm van 20 centimeter doorsnede. Gebruik je een vorm van 24 centimeter doorsnede, vermenigvuldig alle ingrediënten dan met  1,3, anders krijg je een wel heel lage witte chocolade cheesecake. De baktijd wordt dan ook iets langer.

Witte chocolade cheesecake maken

Verwarm de over voor op 175 °C en bekleed een vorm van 20 centimeter doorsnede met bakpapier. Maal de spritsen fijn in een keukenmachine en meng er de gesmolten boter door. Verdeel het mengsel over de bodem van de vorm en druk dit met de bolle kant van een lepel gelijkmatig aan. Bak de bodem 10 minuten en laat deze vervolgens helemaal afkoelen.

Verlaag de oventemperatuur naar 130 °C en vet de zijkant van de (afgekoelde) vorm in met boter. Mix alle ingrediënten voor de cheesecake, behalve de witte chocolade, tot een homogene massa. Spatel als laatste de gesmolten witte chocolade door het mengsel en giet dit op de bodem. Bij gebruik van een springvorm is het verstandig om aluminiumfolie om de vorm te wikkelen, aangezien deze kan gaan lekken tijdens het bakken. Bak de cheesecake in  1¼  tot 1½ uur gaar. De taart moet gestold zijn maar mag in het midden nog wel wat wiebelen. Laat de cheesecake afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem daarna een nacht in de koelkast.

Wij hebben ergeren verse frambozen opgelegd maar op de bodem een heel dun laagje frambozenjam gesmeerd en dan bovenop wat dotjes gelegd en die met een vork er doorheen getrokken zodat je dat marmerachtige krijgt. Is erg lekker maar wel machtig.

Decoreer de witte chocoladescheesecake met verse frambozen.

2 thoughts on “Witte chocoladecheesecake met frambozen

 1. Mmmmm, als ik dit zie en lees krijg ik zin om hem weer eens te maken. Laten we dus maar hopen dat we snel weer wat meer visite mogen en kunnen ontvangen want deze cheesecake is bij ons op de lijst gekomen om te maken als we visite krijgen. Zo’n hele taart is voor twee personen nl wel erg veel (we hadden geen blik van 20 cm dus hebben we de grote variant gemaakt [inmiddels wel een kleiner blik aangeschaft]). Niet dat we het erg vinden om zo’n grote taart, samen, verspreid over een paar dagen op te eten maar we moeten toch ook wel aan onze lijn en gezondheid denken. We hopen ook nog steeds dat jullie nog eens richting Zeeland komen misschien dat hij dan op het menu komt.
  Voor de mensen die hem gaan maken, geniet ervan en eet smakelijk.

  1. Bedankt voor je reactie Maddy, hier willen we ook heel graag weer eens richting Zeeland komen. Maar langzamerhand zien we steeds meer lichtpuntjes en hopen we dat er dit najaar weer iets gaat gebeuren in het zuiden zodat we jullie kant op kunnen komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 − zeven =