Polder Breebaart

Zaterdagmiddag, een grauw en grijze dag. Volgens buienrader de eerste uren geen kans op regen. Wat ga je dan doen? Na weken achtereen richting de bossen, het wordt tijd voor de wijdsheid van water. Op naar Termunterzijl en vanuit daaruit een wandeling gemaakt via Termunten, richting de Breebaart polder. Door het vlakke land van Groningen met als toetje uit te komen bij de nieuwe kijkwand aan de doorgang naar de Dollard. Eigenlijk een plekje waar het altijd veel te druk is, waar kinderen gillen en waar de ouders vaak wat ongeïnteresseerd staan te wachten om daarna snel weer in de auto te stappen en wegwezen. Maar wat is er mooier dan er lopend heen te gaan en de hele omgeving in je op te nemen. De spaarzame huisjes en boerderijen die in dit gebied zijn te bekijken en te dromen van het feit dat het daar heerlijk wonen is. De vrijheid, de rust en het een zijn met de natuur.

Bij een van de meest toeristische plekjes van de provincie zet ik mijn auto neer en loop richting Termunten, volg de bewijzering en kom dwars door dus kleine dorpje gelegen op een wierde. De dijk van de zee loopt nog enige tijd parallel aan me, maar dan buig ik af en ga weg van de zee en loop heerlijk door het platteland, her en der een boerderij of een arbeidershuisje. Ede zal zeggen “Het leutje hoeske achter Diek”. Na ongeveer 5 km buig ik weer richting de dijk, passeer het afwateringskanaal en ga door richting de vispassage om uiteindelijk uit te komen bij de nieuwe kijkwand.

Ik ben onderweg met mijn zoon en gaan samen de buis in en tot onze verbazing zijn we hier helemaal alleen. Alle mooi weer wandelaars en andere bezoekers hebben waarschijnlijk gekozen voor een mooiere en zonniger dag. Maar wat een genot, alle tijd om daar foto’s te maken en te genieten van duizenden en duizenden ganzen.

Dan gaan we door richting het bezoekerscentrum van het Groninger Landschap, helaas al maanden gesloten ivm de Corona maatregelen, maar zeer zeker een bezoek waard wanneer dit weer mogelijk is. Kijk trouwens ook eens op de site van hun en als Groningse en natuurliefhebber ben ik lid van deze geweldige club. Klik hier.

Dan is het de dijk op gaan en via de vernauwing van de Waddenzee richting de Dollard terug te lopen naar de drukte van Termunterzijl. Waar velen volgens mij niet weten wat voor prachtig natuurgebied er hier om de hoek ligt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × twee =