De skyline van mien dörp

Windmolens, de oplossing voor de toekomst of toch een product wat zonder subsidie geen bestaansrecht heeft. Leuk of niet leuk, slagschaduw, waardevermindering van huizen, lawaai overlast, allerlei kreten zijn hier de laatste jaren voorbij gekomen. In buurdorp Meeden was het oorlog tussen de bewoners en de boeren die de molens op hun grond kregen inclusief een forse financiële vergoeding. Maar alle protesten zijn voor niets geweest en de molens worden momenteel geplaatst. In het totaal 35 stuks, de meesten aan de de zuidkant van het Winschoterdiep en op het grondgebied van Meeden. Daar waar alle protesten vandaan kwamen.

Maar een aantal komen dus aan de noordkant en hemelsbreed veel dichterbij de bewoning van Zuidbroek. 3 mega grote windmolens die in het donker een rood lichtje laten knipperen. Hier totaal geen protest, slechts 2 gezinnen die aan de bel hebben getrokken en waar dus ook niets mee is gedaan.

Nu is het zover, de molens worden geplaatst, we hebben een nieuw fenomeen in het dorp, “Windmolen toerisme”. Want eigenlijk is het best spectaculair om te zien hier dit gaat. 135 meter mast hoogte en dan rotorbladen van 65 meter. Totale hoogte 200 meter.

En dat kun je zien, waar je ook bent in de omgeving, vanuit Groningen komende zie je ze bij Hoogezand boven alles uitsteken, in het vlakke land van de Coenraadpolder, ja hoor ook dan zijn ze zichtbaar, zelfs even voorbij Stadskanaal zie je ze staan. Mocht ik dus ooit verdwalen en niet meer weten hoe ik richting “Mien Dörp” moet komen, dan hoef ik alleen maar in het rond te kijken. De skyline is voor altijd veranderd.One thought on “De skyline van mien dörp”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × vijf =