De Schipper

Dinsdag 5 mei as vieren we dat Nederland bevrijd is. 75 jaar leven we in vrijheid. Zelf vind ik dit een beetje misplaatste zin want wat is vrijheid? Ja ik leef in vrijheid maar leeft iedereen in Nederland in vrijheid? Nee zeer zeker niet, in Nederland zijn er genoeg die niet in vrijheid kunnen leven, die in vele gevallen ver weg van familie, vrienden en land hier een nieuw bestaan proberen op te bouwen maar altijd over de schouder zullen kijken. Zij vluchten uit hun land omdat ze daar in sommige gevallen tegen het regime zijn en daardoor tegenstander zijn en je in hun land dat niet mag zijn. En wat te denken van de vluchtelingen die niet mogen zijn wie ze zijn? Omdat ze niet aan het standaard beeld voldoen, man en vrouw, maar meer houden van iemand van hun eigen geslacht? Nee ook zij kunnen helaas in het Nederland van 2020 niet meer in volledige vrijheid leven.

En toch vieren we de vrijheid want we worden niet onderdrukt door een fout bewind (jaja dat zeg ik ondanks dat ik tegenstander ben van het huidge kabinet), we kunnen gaan en staan waar we willen en we mogen zeggen wat we willen mits we het natuurlijk wel netjes houden. Maar er is niemand die mij verbiedt om te zeggen dat ik Meis en Hazes een stelletje publieksgeile aandachttrekkers vindt. Dat men dame de Mol snel van de tv moet gooien en laat ze van Dijk meenemen en dat ik Joling de meest vreselijke kerel vindt die er hier rondloopt.

Maar dat allemaal terzijde, we vieren onze vrijheid en daarom geef ik een kadootje weg. Ik hou van lezen en mijn voorkeur gaat uit naar boeken omtrent 40-45. Het is momenteel een walhalla voor me want er verschijnen nog steeds nieuwe boeken met waargebeurde verhalen. Soms verhalen met een schitterende afloop maar de meeste zijn vaak te schrijnend om te lezen. Een van de boeken die zeer de moeite waard is, het boek De Schipper van Devin Murhy. De Schipper speelt zich af in Noord-Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een rauw en gevoelig verhaal over een eenzame jongen in gewetensconflict: hoort hij bij de Duitsers of bij het verzet? Gedurende de oorlog verliest Jacob zijn broer en zijn ouders. Met de moed der wanhoop houdt hij zich in leven, heen en weer geslingerd tussen de partijen. Als Jacob in 1944 bijna achttien is komt hij de Duitse marine in dienst, waar hij verschrikkelijke dingen meemaakt. Hij deserteert en vlucht naar Engeland. De rest van het verhaal mag één van mijn volgers zelf gaan lezen.

Wat moet je doen? Ga naar de contact knop in de bovenste balk hier op deze website en stuur me een berichtje of mail naar info@tea-a-maria.nl en wie weet ben jij de winnaar en mag je in alle vrijheid dit boek lezen.

Boek is gewonnen en gaat morgen richting het westen van het land. Ada ik wens je veel leesplezier met dit boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × een =