Is dit een mens

Muzzelmannen en Auschwitz, 2 namen die veelvuldig voorkomen in het boek “Is dit een mens”. In 1943, na de tweedeling van Italië, met de koning en de geallieerden in het zuiden en Mussolini in het noorden, trok Primo Levi als verzetsstrijder de bergen in, maar werd al na enkele maanden opgepakt. Als jood werd hij naar Auschwitz gedeporteerd, vanwaar hij als een van de weinigen terugkeerde. Onmiddellijk na de bevrijding schreef hij, aanvankelijk uit een chaotische, blinde drang Is dit een mens, dat wordt beschouwd als een van de klassieke getuigenissen over de jodenvervolging

Geen boek dat even makkelijk weg leest en waarbij ik zelfs zo nu en dan even iets anders wilde lezen. Geen boek in chronologische volgorde, maar wel een boek met in details de ontberingen omschrijft.

Tijdens de herdenkingen in januari jl, was er een artikel in Dagblad van het Noorden waarin ook werd gesproken over dit boek. Voor mij is dit dan gelijk een aanleiding om opzoek te gaan naar dit boek. Toch duurde het even voordat ik er aan durfde te beginnen. Dit is heftig en daar moet ik klaar voor zijn. Maar wanneer je er dan één keer aan begint dan slokt het boek je ook op en is een hoofdstuk voldoende om het dan toch even weg te leggen. Hoe is het mogelijk dat dit allemaal is gebeurd.

Levi was vastbesloten om te overleven en deed wat hij kon om de verschrikkingen van Auschwitz te doorstaan. … In januari 1945 bevrijdde het Rode Leger Auschwitz en Levi maakte zijn reis naar huis. Van de meer dan 7.000 Italiaanse joden die tijdens de oorlog naar concentratiekampen waren gedeporteerd, behoorde Levi tot de minder dan 700 die het overleefden

Aanrader, ja zeker wanneer de periode 40-45 je interesse heeft en misschien in je genen zit.

Het artikel waardoor ik geattendeerd werd is te lezen via dekrantvantoen.nl of Klik Hier.

Wil je meer weten over Primo Levi, Klik Hier voor Wikipedia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × een =