Thee Beurzen Tips

Boukwaiten Jaantje

Even geen ellende en wat luchtigs lezen, dan kiezen we voor een Gronings-talig boek. Boukwaiten Jaantje. Wat? Menig niet Grunniger zal zich nu afvragen wat in hemelsnaam zit ze te lezen.

Boukwait is boekweit, een graansoort en kwam hier in Groningen veelvuldig voor. Maar het boek gaat dus helemaal niet over boekweit, maar bevat 30 korte verhalen geschreven door een dorpsdokter. Dr Jan J Boer, huisarts te Onstwedde en later geneesheer-directeur van het Refaja Ziekenhuis te Stadskanaal en verpleeghuis Open Haven te Veendam.

Een boek vol prachtige korte verhalen over “Haarm en Gezientje dei noar Frankriek goan op verkaansie” en over “Waalze Bonen”. Ach met het lezen van dit boek, denk ik vaak even terug aan mijn ouderlijk huis. Ook ik ben opgegroeid op het platteland. De gruintn en de eerdappels kwam oet aigen toene. Was de omgang met de buren van groot belang. Hoe heel anders is het nu, ik woon dan in een huis met tuin, kweek niet mijn eigen groente maar heb wel een tuin met bloemen en planten. En daarmee ben ik gelijk een uitzondering in de buurt. Het zijn bijna allemaal tuintjes met stenen, soms nog een verdwaalde pot met een dode plant en kennen we elkaar? Nee de wereld is veranderd. De wereld zoals Jan J Boer omschrijft is niet meer.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf − 5 =