Thee Beurzen Tips

Daruma pop

Soms komen er wel heel erg mooie zakjes op je pad en krijg je ook nog de nodige uitleg omtrent het symbool op het zakje. Dit pluk ik dus even van Wikipedia om met jullie te delen.

De Darumapop (Japans だるま) is een traditionele Japanse holle, ronde pop van papier-maché. Hij beeldt de boeddhistische monnik Bodhidharma uit. In Japan is het een populaire geluksbrenger.

Een darumapop met ingetekend oog

Darumapoppen worden vaak verkocht bij tempels. De onderkant van de pop bevat een gewicht zodat de pop niet om kan vallen. Dit staat symbool voor veerkracht en doorzettingsvermogen. Darumapoppen zijn meestal rood met een baard en snor, vaak zijn de ogen nog niet ingekleurd. Een oog wordt ingetekend bij het doen van een wens. Is de wens in vervulling gegaan dan wordt het andere oog ook ingetekend.

Verbranding van darumapoppen

Aan het einde van het jaar worden de darumapoppen teruggebracht naar de tempel voor een traditionele verbrandingsceremonie. Deze ceremonie heet de Daruma Kuyo (だるま 供養).

De stad Takasaki wordt beschouwd als de geboorteplaats van de darumapop. Takasaki produceert 80% van de Japanse darumapoppen. Er is een jaarlijks darumapopfestival.

Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64073

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 + drie =