Top 2000

Wat een heerlijke tijd wanneer je je geen dag zonder muziek kan voorstellen. Het afgelopen jaar ben ik er wel achter gekomen dat ik van mijn vader een aantal minder leuke dingen heb geërfd. Mijn vader had op latere leeftijd ook last van angst en paniekaanvallen. Maar heb ook hele goede dingen van hem meegekregen zoals mijn verzamelwoede en de liefde voor muziek. Was het bij hem veel zeemansliederen, duitse schlagers en ander gedoe, wat niet mijn voorliefde heeft, maar wel de muziek in het geheel.

Het allermooiste van deze dagen rondom kerst is dus het luisteren naar de Top 2000 en tegenwoordig kun je het ook nog eens 24/7 zien op tv. Heerlijk. Maar nog leuker is dan het maken van je lijst. Blijf het altijd jammer vinden dat er duizenden nummers voorgekauwd worden door NPO2, waarom niet geheel vrij en mag iedereen 25 nummers inleveren. Nu mag je ook je eigen keuze invullen maar merk toch dat velen alleen maar nummers doorgeven die in de standaard lijst staan. Helaas zie je dan geen Rory Gallagher, Josh Groban of iets regionaals als Edwin Jongedijk.

Van de 25 die ik op mijn lijstje had gezet, waren er 17 uit de vooropgestelde lijst van NPO2, deze staan allemaal in mijn lijst. De eerste komt voorbij op nummer 1697, Witchy Woman van de Eagles, de hoogst genoteerde op nummer 18, Sound of Silence van Disturbed. Van de 8 nummers die ik zelf heb toegevoegd aan mijn lijst staat er dus niets in de lijst. 4 zangers staan wel 1 of meerdere keren in de lijst maar niet met de nummers die ik van hun het beste vindt. Zo horen we dus niet St Helena van Kensington, Marrakesh van Douwe Bob, Loop met me over Zee van de 3Js en Dance me to the end of Love van Leonard Cohen.

Ook heb ik even in de lijst gekeken wanneer het hoogste genoteerde vreselijkste lied voorbij komt, oeps dat was dus even zoeken maar kwam ik tegen op nummer op nummer 97, Jolene van Dolly Parton en net zo vreselijk is nummer 130 Billy Jean van Michael Jackson. Maar smaken verschillen en kan me voorstellen dat juist voor anderen dit geweldig is.

Kan ik met de hoogste noteringen leven ondanks dat ik ze zelf net iets minder vindt dan mijn eigen voorkeur? Ja zeker, Hotel California is prachtig, Stairway to Heaven geweldig en Nothing Else Matters blijft zo mooi. Ik kan er mee leven en de nummers die wederom de Top 2000 niet hebben gehaald staan gelukkig allemaal in mijn Spotify lijst en kan ik na 31 december weer volop naar luisteren.

Afbeelding van Dieter_G via Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × een =