Jaepie-Jaepie

Twee jaar geleden was ik in Egmond aan Zee en had daar een ontmoeting met Ada Schol. Geen familie maar we hebben we een gemeenschappelijk verleden door oom Jacob Schol geboren te Egmond aan Zee en overleden in kamp Neuengamme. Zij attendeerde mij op een aantal boeken die zich afspelen in het “derp”. Maar het waren allemaal oudere boeken die je niet zomaar even in de boekenwinkel koopt. Dus dan begin je een zoektocht op internet en enkele maanden terug was het raak, één van de boeken werd gevonden via Boekwinkeltjes.nl . Jaepie-Jaepie een kinderboek geschreven voor C.Joh. Kieviet. Gedeeltelijk geschreven in het Egmonds (derps).

Vader Gravenstein is voor zijn werk in het verre Noorwegen, wordt er ziek en doet er maanden over om aan te sterken. Op een gegeven moment mag hij naar huis om verder aan te sterken maar wanneer het mogelijk is dan graag in een omgeving met zuivere zeelucht. Het gezin gaat wanneer ze dit bericht krijgen op zoek naar een vakantiewoning in Egmond aan Zee. De 3 kinderen van het gezien zijn de hele dag op het strand aanwezig, krijgen er nieuwe vriendjes maar leren daar ook de stuurman van de reddingsboot kennen, Jaepie-Jaepie. Het wordt een lange heette zomer maar er bevinden zich ook donkere wolken boven het dorp. De dood van hun vriend Engel die samen met zijn neef omkomt in een mui. En natuurlijk is er het lange wachten op vader Gravenstein.

Eindelijk is het dan zover, vader zal met een zeilschip naar Nederland komen en tijdens deze reis zal er nog het nodige gebeuren. Leuke aanrader voor wie de geschiedenis van Egmond kent en regelmatig lang Jaepie-Jaepie loopt op de Werf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × twee =