Dagboek van een Dwangarbeider

Soms heb je het voorrecht dat je een boek mag lezen die in zeer kleine oplage is gedrukt en alleen voor de familie. Ik had al enige tijd een pdf van dit boek, maar een pdf lezen heeft niet mijn voorkeur. Er gaat niets boven een fysiek boek.

Albert L, een jonge vent uit Lutjegast wordt in 43 opgeroepen om te gaan werken in Nazi Duitsland. Vader is pro Duits, broer sluit zich aan bij het Duitse leger. Albert heeft zo zijn bedenkingen of het goed is wat de familie doet en onderduiken om niet te gaan is geen optie. Zo vertrekt hij dus begin 43 naar Ottersleben om daar als smid aan het werk te gaan.

Het eerste jaar gaat redelijk rustig voorbij, de dagelijkse werkzaamheden, zijn Nederlandse vrienden die hij daar heeft leren kennen, regelmatig een bezoek aan de bioscoop en het vooruitzicht dat hij na 1 jaar voor enige weken terug mag naar het ouderlijk huis.

De post stuurt hem regelmatig brieven van zijn broer, post van de familie in Holland. Maar het tweede jaar is zo heel anders. De geallieerden komen aan in Frankrijk, de Duitsers krijgen keer op keer te maken met nederlagen maar toch zullen we nog weer een lange winter in gaan. Holland krijgt de hongerwinter voor de kiezen maar ook in Ottersleben wordt het eten schaarser. De jonge jongens in het dorp moeten naast hun werkzaamheden ook bij de brandweer. Gedropte bommen veroorzaken met grote regelmaat een vuurzee. De jonge Albert ziet er dingen die hij nimmer zal vergeten.

April 45. Ottersleben wordt bevrijd maar toch zal het nog weken duren voordat hij terug is in Lutjegast. Naderhand zal Albert nog vele malen richting Ottersleben gaan, hij heeft er vrienden voor het leven gevonden.

Wie de kans krijgt om dit boek te lezen, moet de kans met beide handen aangrijpen. Ik ken de familie vanuit het dorp waar we wonen, met zoon en schoondochter heb ik regelmatig contact maar bij het lezen van dit boek krijg je toch ineens een totaal andere kijk op de familie. Bedankt dat ik dit boek van jullie mocht lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × 3 =