Roken in Nederland

Sinds gisteren zijn er in de stad Groningen een aantal locaties waar men ook buiten niet meer mag roken. En heel de wereld heeft commentaar via Social Media. Ja en wat moet ik daar dan als niet roker opzeggen. Mijn eerste gedachte is, iedereen moet het zelf maar weten en doen waar hij of zij zich goed bij voelt. Maar wanneer ik er dan toch wat langer over na denk dan heb ik wel degelijk mijn mening.

Laat ik voorop stellen dat ik ook dingen doe welke niet gezond zijn. Een wijntje of een biertje vind ik op z’n tijd heerlijk. Maar men zal mij nimmer zien met te veel drank, ik voel prima aan dat het mijn laatste geweest moet zijn. Maar dit laatste terzijde. Een probleem is echter wanneer er dropjes in mijn nabijheid liggen, dit kan ik moeilijk weerstaan dus ik snap heel goed dat mensen die sigaret niet kunnen weerstaan.

De vraag is alleen wil ik daar overlast van? Nee eigenlijk niet. Ooit werkte ik op een locatie waar ontzettend veel gerookt werd en elke keer wanneer ik daar een avond had gewerkt kon ik mijn kleren in de was doen, er hing een vreselijke stank van rook in de kleding. Tegenwoordig mijd ik de plekken waar nog gerookt wordt. Mij zul je niet buiten zien staan bij een groep mensen die roken.

En daar komen we dan gelijk op het fenomeen, buiten de deur roken. Ik kom de laatste maanden met grote regelmaat in een aantal ziekenhuizen en waar ik dan ook ben, overal zie ik voor de ingang mensen staan die hun sigaretje willen. Nee mijn zienswijze is dan toch, verbod op het roken rondom gezondheidsinstellingen, goed bezig UMCG. Maar scholen dan? Want ook daar mag het dus bij een aantal in Groningen niet meer. Prima.

Elke dag kom ik langs een deel van de Noorderpoort College en zie daar dan al voor 8 uur, de leraren onder een overkapping staan te roken. Hoezo goed voorbeeld aan de jeugd. Dus kappen met die handel. Nu nog 1 punt waar het verboden moet worden, personeel van supermarkten, er is toch niets smeriger dan mijn vleeswaren te laten snijden door iemand die net een sigaret in zijn handen heeft gehad.

Ach en dan zijn er toch nog genoeg locaties over waar men naar hartelust kan paffen, deze locaties vermijd ik dan wel.

foto ThuyHaBich via Pixabay

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negen − acht =