Dagje stembureau

Afgelopen donderdag mocht ik een dag meedraaien op het stembureau van Muntendam. Stemmen….. dit is mij met de paplepel ingegoten, mijn grootouders en ouders hebben gestreden dat iedereen in Nederland mocht stemmen. Eerst waren het alleen de notabelen, industriëlen en boeren die mochten stemmen, er is door velen geknokt via opstand en oproer dat ook de arbeiders mochten stemmen en 100 jaar geleden kwam men tot de conclusie dat vrouwen ook bekwaam waren om te stemmen.

En wat doen we daar mee? Tot mijn grote schrik moet ik concluderen, niets. Waar waren gisteren de jongeren van 18 jaar die voor het eerst mochten stemmen, de jonge gezinnen die aan de vooravond staan van een gezin, zij allen die nog een leven voor zich hebben, die hun kinderen en kleinkinderen ook een veilig, gezond en lang leven gunnen. Helaas deze mensen zag ik amper.

Maar ik heb diepe respect voor de vader die met zijn 2 kleine kinderen komt om hun reeds te laten zien wat stemmen is, de vader met een puberzoon die lange tijd in het stemhokje staan en waar de zoon vele vragen stelt en de vader geduldig alles uitlegt aan zijn zoon. De hippie ouders die met 2 jong volwassen zoons en gezamenlijk komen stemmen, de zoon denkt wel aan de piratenpartij en er wordt smakelijk gelachen over wat deze partij dan wel zal wel kunnen betekenen voor ons land.

Helaas kan ik geen respect opbrengen voor mensen die hun stem niet uitbrengen en al helemaal niet voor mensen met kleine kinderen die niet gaan stemmen, zij zouden toch moeten vechten voor een veilig land, gezondheidszorg voor jong en oud, het opwarming van de aarde en nog heel veel meer zaken die van wezenlijk belang zijn. Je wilt toch dat er ook een toekomst is voor je kind!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 − dertien =