Verbeter de wereld, begin bij jezelf

De afgelopen week was ik 2x op een concert en wat me misschien een jaar terug nog totaal niet opviel is ondertussen geworden tot een grote ergernis. Na afloop van beide concerten liep ik over een vloer bezaaid met plastic bekertjes. Koop ik een pak koekjes, verpakt in plastic, zitten de koekjes onderling ook nog weer eens verpakt per 10 in plastic. In de advertenties van de Action zie ik bijna alleen maar plastic producten, die tegen belachelijk lage prijzen worden aangeboden en de gagdets die we massaal krijgen bestaan voornamelijk uit plastic troep. Elke dag opnieuw erger ik me aan het vele plastic wat wij gebruiken en waar ik mee om de oren wordt gegooid. Ik maak me daar vreselijk veel zorgen over, onze kleine planeet gaat ten onder aan al het plastic dat er in oceanen, bossen en zelfs de lucht zweeft. Maar ben ik dan de enige?

Nee we mogen bijna nergens meer roken, zelfs Artis gaat een verbod op roken in het park opleggen (wat ik trouwens prima vindt, voor mij is er niets zo smerig als roken).  We moeten het goede voorbeeld geven aan kinderen en in hun nabijheid mag er niet gerookt worden. Maar waarom sturen we wel de kinderen naar school met een zakje vol fruit? Hebben kinderen een eigen speelgoedwinkel van met plastic troep? Moeten we hier dan niet het goede voorbeeld in geven en kinderen laten opgroeien in een wereld met geen of zo weinig mogelijk plastic.
Er zijn zo ontzettend veel alternatieven die niet of minder milieubelastend zijn. Of koop op z’n minst een goede broodtrommel zodat brood en fruit niet in het zakje gaan. 

Zaterdag, ik ga weer naar de markt met een grote bigshopper, voor mij geen plastic zakjes om de appelen, uien, kaas en vleeswaren. Helaas werkt de bakker nog niet mee aan een plastic vrije wereld en krijg ik broodjes nog in een vreselijke plastic zak.  Concertje? Laat iedereen 1 euro meer betalen bij binnenkomst, daarvoor krijg je een verstandige beker, deze ruil je bij elk nieuw drankje om, geen inruil, jammer dan, wordt het maar een droge avond. De bekers kunnen weer net als glazen gespoeld worden en hergebruikt. 

Nu hoor ik het merendeel al roepen, heeft geen zin want we zijn een te klein land om het goede voorbeeld te geven. Misschien is dit inderdaad zo, maar moeten we met het goeie voorbeeld niet altijd beginnen bij ons zelf?

Afbeelding van Hans op Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 + zestien =