Drama op zee

De afgelopen week heeft me behoorlijk aan het denken gezet. 277 overboord geslagen zeecontainers met daarin allemaal troep. Ja want anders kunnen we de inhoud toch niet noemen. Alles wat er de laatste dagen is aangespoeld op de Nederlandse eilanden, het is allemaal waardeloos geworden. Koelkasten, stoelzittingen, schoenen en heel veel speelgoed. Maar het merendeel bevat of is alleen maar plastic.

Wanneer ik deze blog schrijf, zit ik boven in mijn theehok en kijk eens om me heen. Heel veel van wat ik zie is plastic. Plastic wat dus een ecolgische ramp kan veroorzaken. Natuurlijk ken ik de verhalen van de plastic soep in de Oceanen, in het verleden heb ik daar wel eens over geschreven. Ik volg al langere tijd Plastic Free op Instagram en toch komt er hier bij mij in huis nog regelmatig iets nieuws van plastic. Zit ik dus in mijn theehok, dan zie ik de bakken waarin mijn dubbele theezakjes, een laptop bestaande uit plastic omhulsel, printer voor een groot gedeelte bestaande uit plastic, een bureau stoel waarvan de leuningen uit plastic bestaan, plastic zakjes vol met theezakjes, pennen, mesjes, scharen, overal zie ik plastic.

En dan ineens liggen de stranden vol, maar nog veel meer ligt ergens op de bodem voor de eilanden, plastic wat terecht zal komen in stromingen richting de Noordkaap. Ook daar zal het schade veroorzaken aan de natuur.
Misschien moet ik toch nog beter nadenken bij alles wat ik koop en gebruik. Wellicht een kleine druppel op een gloeiende plaat, maar willen we deze planeet overdoen aan iedereen die na ons komt, dan zullen we bij ons zelf moeten beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zes − vijf =