Thee Beurzen Tips

Sint Maarten versus Zwarte Piet

11 november, hier in het noorden van het land een eeuwen oude traditie. In weer en wind langs de deuren om maar snoepjes en appels te scoren.  Groot geworden ver buiten het centrum van het dorp moest is eerst naar het laatste woonhuis aan de weg waaraan ik woonde, omdat ik alle buren moest bezoeken. Vaak nat en koud maar wel heel erg leuk en juist dat slechte weer en het donker waarin je als kind mocht lopen, dit was sowieso al een belevenis.

11 november 2018, waar is de traditie gebleven? Al jaren woon ik in een buurt met veel kinderen, kleintjes die amper kunnen lopen en zingen, de iets oudere die misschien voor de allerlaatste keer gaan lopen en dan de jeugd die niet meer loopt maar wel op straat is, want eigenlijk willen ze toch ook nog wel iets lekkers. Het is een echte Sint Maarten dag, vroeg donker, niet koud maar wel een miezerig regentje of zoals we hier zeggen slovve wind.

Dit gaat vast een drukke avond worden, ik ben er klaar voor, spekjes voor de kleinsten, allerlei andere lekkere dingen voor de iets grotere.  Maar het wordt 6 uur, reeds heel erg donker en er is nog kind geweest. Toch maar eens buiten kijken of er überhaupt wel kinderen in de omgeving zijn. De straat is stil en verlaten, evenals de huizen rondom me.  Niet echt een lokkertje om deze buurt in te gaan. Ben net weer binnen en we gaan eten, ding dong. Ja hoor 5 kinderen, wonen in een straat verderop in deze buurt,  gelijk gevolgd door 3 onbekende kindjes. Daarna is het stil en hoor en zie ik niets meer. Nou dat zou dan een afknapper eerste klas zijn. Iets na 7 uur, komen er dan toch nog 2 vaders met 3 kindjes, de mannen vertellen me dat het vreselijk stil is, vele huizen zijn volgens hun in het donker gehuld en kinderen op straat zijn er helemaal al niet. Laat de kinderen lekker in de bak graaien, laten ze vooral wat extra meenemen, ik moet er door.

Half 8, ik maak de balans op, 11 kinderen en niet één  van de buurkinderen.

Even later lees ik weer de discussie omtrent Zwarte Piet, die niet meer donker mag zijn volgens een aantal mensen, dikke boetes voor de lui die oproerkraaiers niet wilden toelaten in Friesland en mega bewaking tijdens de intocht op de Zaansche Schans. Dit allemaal omdat we onze tradities in ere willen houden. Inderdaad moeten we tradities in ere houden maar is het dan niet erg kortzichtig dat we het ene wel willen houden maar niet meer lekker buiten langs de deuren lopen met Sint Maarten maar liever de auto pakken en naar een warm en overdekt winkelcentrum rijden? Dus tradities, laat me niet lachen.

 

 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig + negen =