Thee Beurzen Tips

10 mei 1940

Enige tijd geleden besprak hier het boek “Nieuwe Kijk op de Inval in Groningen 10 mei 1940”. Afgelopen donderdag gaf de schrijver van dit boek een lezing bij de Historische Kring Menterwolde. Een lezing met veel unieke beelden uit de eerste oorlogsdagen. Zoals ik wel vaker heb geschreven, ik heb een enorme fascinatie voor de periode 40-45.  Opgegroeid met diverse verhalen over het zelf kweken van tabak, duitsers die s’avonds laat aan de deur kwamen voor eten uit de kassen die naast de boerderij stonden waar mijn moeder toen woonde. Maar ook de onderduik verhalen van mijn vader, de dood van mijn oom in Neuengamme, maar ook de komst van een kindje uit Den Haag om hier in het noorden aan te sterken.  Al deze verhalen hebben een diepe indruk op me gemaakt. Maar waar eigenlijk nooit over werd gesproken was het begin van de oorlog. Zowel de verhalen van mijn moeder, een meisje van 13 jaar ken ik niet, maar ook mijn vader heb ik nooit horen vertellen over mei 1940.

Het enige wat ik weet dat een oom van mijn op zee zat en niet terug kon naar Nederland en jaren in Engeland is gebleven. Maar verder is het een groot vraagteken. Hoe fijn is het dan dat er zo nu en dan boeken en verhalen verschijnen met de eerste oorlogsdagen in Groningen. De pantsertrein die niet verder kon aangezien de spoorbruggen waren opgeblazen. Dat men op de fiets en met vrachtwagentjes verder ging richting Groningen, daar de Rabenhaupt kazerne vorderde en daarna doorging richting Harlingen. Zo komt het verhaal van de Wonsstelling ineens dicht bij mij te liggen. Echte aanrader om eens een lezing bij te wonen van Sipke de Wind.

  

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 − 5 =