De laatste getuige

Er zijn van die boeken waarvan je een recensie leest en weet, die moet ik bezitten en lezen. Naar aanleiding van een redactioneel artikel bij ons in de krant, waarin er een gesprek was met de hoofdpersoon van het boek, heb ik het boek gelijk besteld.

Dan valt er zoveel te vertellen over dit boek en gelijktijdig valt er niets te vertellen. Neuengamme, voor velen een totaal onbekend kamp, voor mij een kamp waarover bij mijn ouders thuis veel over werd gesproken en tevens een kamp met vreselijke verschrikkingen. Wim Alosery, Amsterdamse jongen, wordt te werk gesteld in Duitsland. Daar ontsnapt hij en gaat terug naar Amsterdam, maar daar kan hij niet blijven en hij duikt onder in West-Friesland. Hier wordt hij opgepakt en komt via Amersfoort uiteindelijk in Neuegamme terecht.  Door zijn achtergrond van overleven in Amsterdam en vaak het ouderlijk huis te moeten ontvluchten voor een drinkende stiefvader, weet hij zich ook te redden in het kamp. Als rechterhand van een arts en diverse andere klussen, toch komt daaraan een eind en gaat hij naar kamp Husum, berucht om  “Vernichtung durch Arbeit”. Wim wordt tewerkgesteld in Husum, bij het onmenselijk zware graafcommando voor anti-tankgrachten in Noord-Duitsland.

Aangezien de werkzaamheden te langzaam gaan, worden de werkzaamheden gestaakt en gaat Wim terug naar Neuengamme, het kamp waar de meeste niet Joodse Nederlanders om het leven zijn gekomen. Ondertussen rukken de geallieerden op en lijkt er een einde te komen aan deze vreselijke oorlog. Helaas nog niet voor Wim, hij wordt met duizenden mede-gevangen naar Lübeck getransporteerd. Terwijl de geallieerden het Duitse leger op de wal tot overgave dwingen voeren jachtvliegtuigen van de RAF bombardementen uit op de schepen die in de baai voor anker liggen. Drie daarvan, waaronder de Cap Arcona, worden vol getroffen. De gevangenen zitten benedendeks als ratten in de val. Op wonderbaarlijke wijze weet Wim het inferno te ontvluchten. Totaal uitgeput bereikt hij de wal, aan de goede kant van de baai.

Al met al een boek dat je vlot leest, maar die een heel duidelijk beeld geeft van het leven in dit onbekende kamp.

 Klik hier voor het artikel Dagblad van het Noorden

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × 2 =