10 mei 1940

Soms krijg je een boek onder je ogen, dat je koste wat het kost wilt lezen. Over 40-45 zijn vele verhalen bekend maar de inval in Noord-Nederland was mij nagenoeg niets bekend. Vanuit welke richting kwamen ze onze kant op en hoe ging dit eigenlijk?

“Nieuwe kijk op Duitse inval in Groningen 10 mei 1940” geeft op vele vragen een antwoord. Dat ze via de oude sluis van Nieuw Statenzijl eigenlijk simpelweg binnen konden komen. Via Nieuweschans per spoor richting Groningen wilde gaan, maar daar toch tegenwerking kregen. Diverse spoorbruggen zijn de opgeblazen en de Pantsertrein blijft tussen Nieuweschans en Winschoten stil staan.  Vanuit Emden komen diverse boten en bootjes richting Delfzijl.  De haveningang is dan reeds geblokkeerd met enige gezonken schepen maar toch komen ook daar de Duitsers relatief makkelijk aan wal.

De opmars richting Friesland en Afsluitdijk, alles wordt beschreven. En waarom is Scholtenshuis het Scholtenshuis geworden? Was er gelijk vanaf de eerste inval al sympathie voor de Duitsers? Of hadden ze zelfs medewerking van Nederlandse soldaten en burgers.

Dit is gewoon een boek met regionale geschiedenis dat je moet lezen. De schrijver is Sipke de Wind en in de loop van 2018, zal hij een lezing geven voor de Historische Kring Menterwolde.  Zodra de datum bekend is zal ik dit vermelden. Een ieder is dan van harte welkom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien − 1 =