Dramatisch fuchsia seizoen

Hebben we een slechte zomer gehad? Ach volgens mij valt dit wel mee, okay geen hittegolf en weken achterelkaar tot 12 uur in de nacht buiten kunnen zitten, maar echt mopperen doe ik niet hoor. Maar voor mijn fuchsia verzameling is het wel een slecht seizoen geweest, de dagen met veel regen en dan weer warmte heeft de planten geen goed gedaan. Okay, de planten zagen er allemaal geweldig groot en groen uit, maar de bloei is gewoon slecht geweest. Bladluizen, witte vlieg en zelfs op enkele planten met aangetaste bladeren wat lijkt op verbranding en die uiteindelijk afsterven. Ben gewoon van alles tegengekomen het afgelopen seizoen. Logisch vervolg is dan gelijk de mindere interesse in de fuchsia’s, mooie planten met veel bloei is fijner om in te werken dan groene planten met een enkel bloemetje of slechte bladeren.

Nu ben ik dit natuurlijk wel vaker tegengekomen de afgelopen jaren en lig er ook weer niet wakker van. De mooiste planten gaan overwinteren en waarvan ik denk dat ze het zwaar zullen krijgen of waarvan ik bang ben dat ze de ziektes kunnen overbrengen, ja helaas die gaan dan wel richting de groene container.

Maar het allerergste hebben we toch wel afgelopen woensdag gehad. Een forse najaarsstorm begin september en veel planten hebben nu geknakte stengels, aantal zijn omgewaaid en daar is amper nog wat van over. Ondanks mijn voorzorgsmaatregelen door ze uit de wind te plaatsen, hangers op de grond gezet en zelfs een aantal waren zo geplaatst dat er amper iets kon gebeuren. Maar helaas de vele takjes die van een grote boom bij buren enkele huizen verderop in mijn tuin waaiden en boven op mijn planten vielen, brachten de nodige schade toe. Jammer maar helaas, ik kan er niets meer aan veranderen en het einde van het seizoen start eerder dan normaal. Aantal zijn gelijk weggegooid, sommige reeds bij geknipt en maar hopen dat ze het overleven.

2018, nieuwe ronde, nieuwe kansen.

zo mooi, maar een storm en het lag op de grond 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 + vijf =