Een Friese pastorie in oorlogstijd

Vakantie!! Wat is er dan mooier om op de eerste 2 dagen gelijk een boek uit te kunnen lezen. Even geen gedoe met poetsen en wrijven in huis, door het vele regen kan ik niet in de tuin, de theezakjes staan even aan de kant, nog meer dan genoeg tijd voor. Nee even 2 dagen lekker genieten van een boek wat ik mocht lenen van Andries.

Een Friese pastorie in oorlogstijd.

Vlak voordat de oorlog uitbreekt in mei 1940 komt het gezin van dominee Ger Boerlage wonen in het Friese Rauwerd. Al snel komt hij door toedoen van de dorpsbevolking in aanraking met het verzet en gaat hij zich naast het preken bezighouden met allerlei verzetsactiviteiten. Aan het eind van de oorlog krijgen ze evacué’s uit het westen in huis, kinderen waarvoor thuis in het westen van het land te weinig voedsel is en die door ouders op de boot naar Lemmer worden gezet om in het noorden te worden opgevangen voor gezinnen waar nog wel genoeg te eten is.

Dit laatste komt voor mij weer heel bekend voor aangezien mijn moeder in de oorlog een jongetje in huis had uit Den Haag, Jack Klaprot. Na de oorlog nooit weer ontmoet tot ergens begin deze eeuw, door de komst van internet werd hij opgespoord en is hij met zijn vrouw nog een keer in Zuidbroek geweest en zijn oude herinneringen opgehaald.

Terug naar het boek. Enkele jaren geleden werd dit boek bij het opruimen van een kluis teruggevonden. Vrij snel daarna doken ook brieven op, die de dominee vanuit het Huis van Bewaring in Leeuwarden met zijn echtgenote Marie gewisseld heeft. Deze ooggetuigenverslagen en de bijgevoegde historische documenten, zoals de brief waarmee de dominee bij de Duitse bezetter werd aangegeven, schetsen een uniek beeld van het dagelijks leven in oorlogstijd in een Fries dorp.

Een boek dat voor iemand die geinteresseerd is in de geschiedenis 40-45 een aanrader is, soms wat moeilijk te volgen door de vele voetnoten, maar wat je op een zeker moment pakt en dan gemakkelijk in 1 adem uitleest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × 5 =