Op stap met de Historische Kring Menterwolde

Afgelopen zaterdag had ik mijn eerste officiele bijdrage aan het jaarlijkse uitje van de Historische Kring Menterwolde. Torens bekijken tussen Meeden en Bunderhee.  Helaas moest ik na de lunch afhaken aangezien er in de avond nog een ander jaarlijks uitje op de planning stond en ik mezelf ook niet voorbij moet rennen met allerlei afspraken en verplichtingen.

Om half 9 stond ik dus voor de kerk in Meeden, kleinste van de 4 dorpen waar Menterwolde uit bestaat. Zo dichtbij maar als enige van de 4 grotere kerken die we in onze gemeente hebben, was ik er nog nooit binnen geweest. Doel was de toren van Meeden gebouwd rond 1500. Aangezien de kerk net een restauratie achter de rug had, zijn we daar ook naar binnen gelopen voor een kleine bezichtiging.

Daarna wordt gaan we via Oude Pekela, richting Bellingwolde, Ruiten A kanaal en dan Duitsland in en belanden we in de imposante kerk van Bunde. Helaas weggestopt achter een veel te modern Rathuis, maar wat een schitterende kerk met veel overeenkomsten met de kerk in Zuidbroek. Kleine opmerking heb ik wel omtrent de graven rondom de kerk. Liggen er hier piraten?

Daarna binnendoor naar het Stainhaus van Bunderhee, zo dichtbij en nog nooit geweest, een bezoek meer dan waard en mocht men in staat zijn om er een rondleiding te krijgen, dan is het zien van de film omtrent het verleden van de regio een echte aanrader. Voor de geoefende fietsers in Oost-Groningen, de grens over bij Bad Nieuweschans en prima te doen.

Daarna vervolgen we de route naar Pogum, hier aan de dijk is er dan tijd voor de lunch en mag ik mijn eerste kunsten vertonen tijdens het opscheppen van de soep, serveren van tientallen broodjes en nadere kennismaking met een aantal van onze leden. Wat een heerlijke plek, hier zo aan de voet van de dijk om even de tijd te nemen een gesprek, een hapje en de verhalen te delen.

Na de lunch neem ik samen met voorzitter Janneke afscheid, gaat de lege soeppan weer achter in de auto en gaan we terug naar Zuidbroek, de rest van de groep gaat dan naar de kerk in Pogum en naar het Heimat Museum in Weener.

Foto’s allen eigen werk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × 2 =