Aurikels in Zuidbroek

Ik heb een bezoek gebracht aan de planten van Ina. Als verzamelaar en als liefhebster van planten, wilde ik de verzameling Aurikels van haar eens bekijken en er hier aandacht aan besteden. Nu zullen de meeste van jullie zich afvragen, Aurikels, wat mag dat dan wel zijn.

Daarvoor heb ik even op Wikipedia gezocht om een zo correct mogelijke uitleg te geven en kwam dit tegen. De aurikel (Primula auricula) is een plant uit de sleutelbloemfamilie (Primulaceae) De plant is een relict uit de laatste ijstijd en oorspronkelijk afkomstig uit het Tiroler Gschnitztal. Carolus Clusius beschreef de plant al in de zestiende eeuw. Lijkt me een heel duidelijk, een eeuwenoud plantje en verwant aan de Primula zoals we deze denk ik allemaal wel kennen als het vrolijke plantje wat te samen met het viooltje elk jaar het voorjaar verwelkomt.

Maar daar blijft het wat internet ook zo’n beetje bij, want in Nederland zie je maar heel weinig liefhebbers van dit plantje in tegenstelling tot Fuchsia en Pelargonium verenigingen. Nee Ina, moet echt naar Engeland om daar de nieuwste ontwikkelingen te volgen of in mindere mate naar Duitsland waar her en der verspreidt over het land ook verzamelaars zitten.

Vele kleine potjes met Aurikels bevolken de tuin van Ina, keurig gerangschikt, allemaal voorzien van naam. Zo klein maar juist daardoor zo ontzettend mooi. De ragfijne bloemetjes, vaak voorzien van een sateprikker om ze zo mooi mogelijk te presenteren. Van wit naar bijna zwart, alle kleuren zie je bij haar staan. Gekochte plantjes van andere verzamelaars, maar ook heel veel die gekweekt zijn uit zaad. Ik weet nu zelfs hoe ik eventueel primula’s kan kweken uit zaad. De zaadknoppen in augustus verwijderen en droog wegleggen en dan in januari in een potje doen en lekker de kou in naar buiten. Door de kou knappen de zaden open en zodra er groen te zien is, de plantjes op een koele plek in huis plaatsen.

Maar wat ik dus ook zie, zelf gekweekte exemplaren met namen als Imke, Jan Rolf en Mats. Prachtig om dit zien en de verhalen te horen. Wat een totaal andere verzameling dan mijn duizenden theezakjes, maar wat ontzettend mooi om iemand zo vol passie over haar plantenkindjes te horen spreken.

Er zijn plannen om in 2018 een aantal planten te presenteren op een grote tuinfair in Duitsland, niet al te ver voor mij en ik zal daar dan ook zeer zeker heen gaan en zal hier aangeven wanneer de show plaats gaat vinden.Mocht je nu al denken, dit plantje wil ik wel eens zien. Dat is mogelijk, stuur mij via contact even een mail, ik zal dit doorsturen naar haar zodat er een afspraak gemaakt kan worden.

Zie ook de Facebook pagina van Ina, https://www.facebook.com/Prima-Primulas-1530831163808007/?fref=ts

Black Diamond

Imari stripe

tuin primula Elizabeth

(J)an (R)olf

8 thoughts on “Aurikels in Zuidbroek

 1. Zelf heb ik niets met tuinen en/of planten. Daar heb ik personeel ( mijn man ) voor lopen maar ik vind de AURIKELS wél mooi.

 2. Mocht je eens in Zuidbroek komen, dan moet je hier echt eens heen gaan. Als verzamelaar vind je dit vast heel erg leuk.

 3. Wow that was odd. I ust wrote аn rеally
  long coomment but after I clocҝed sսbmit myy comment didn’t shоw
  up. Grrrг… ԝell I’m not writing all that
  over again. Аnyways, just wahted to say excellent blog!

 4. Zag in het voorjaar op Gardeners’ World een aflevering over primula auricula en over de geschiedenis ervan. Had ze nog nooit in het echt gezien maar heb gelijk op google gespeurd. Wat een soorten en al die mooie kleurtjes, prachtig!

  1. Dan moet je zeer zeker komend voorjaar bij Ina gaan kijken. Zoveel en de een nog mooier dan de andere. Vooral de teerheid van de plantjes is erg mooi om te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × twee =