Paasweekend met goed begin

© Albert Jan Scheper

Goede Vrijdag, is voor mij dit jaar extra goed, mag weer eens een avondje naar de 3Js. Dit keer totaal anders, geen eigen nummers maar we gaan op de U2 toer. In het kader van de cd The Joshua Tree, welke 30 jaar terug is verschenen en het feit dat de boys wel eens een U2 nummer hadden gedaan, werd er besloten om een kleine tour te doen met alleen U2 nummers. Leuk idee? Hmmmm, ja en nee, voor mij zijn de 3Js veel te goed om als coverband te opereren maar wat ik tot dusver had gehoord als kleine stukjes tijdens hun Bronnen 1 en 2 tour, dan heb ik er wel vertrouwen in dat dit heel erg goed gaat worden en niet een 1 op 1 kopie van U2.

Iets na achten, de bühne staat  klaar en de zaal in afwachting. Yes, een spetterend begin en ik ben in de roes van U2. Wat een opening en een keihard vervolg, de eerste hits komen voorbij en het is te gek. Hoor her en der wat mensen die het te veel lawaai vinden of niet exact wisten wat ze konden verwachten. Ja dit is totaal anders dan dat we normaal zien van de 3Js, maar er is toch wel een groot overeenkomst, de teksten zijn uitermate belangrijk. Kan ik bij hun eigen teksten regelmatig worden overmand door emoties, de teksten van U2 hebben natuurlijk allemaal een belangrijke boodschap voor deze wereld. Het “Ik hou van jou en blijf je trouw”gehalte is bij beide bands heel ver te zoeken. Wat heel erg goed wordt gedaan door Emil Szarkowicz, hij geeft voor alle nummers een uitleg, voor iedereen in de zaal die de teksten van U2 niet zo goed kent. Hulde.

Hebben we in het begin gelijk “Sunday Bloody Sunday” en “Pride”, maar een van de mooiste nummers komt voor mij iets later “Running to Stand Still”. Ja en daar gaat de vergelijking tussen U2 en de 3Js wat mij betreft op zijn loop, Nu trap ik misschien enkele U2 fans wel heel erg op hun ziel, maar in dit nummer komt toch wel heel erg naar voren dat Jan Dulles een van de beste zangers is en helaas ondergewaardeerd door heen veel mensen in Nederland (ja ja Pia, Linda en nog veel meer). Hij zingt dit nummer zo ontzettend mooi, zuiver en aangrijpend. Bono is toch echt niet beter.

Aangezien we geen beelden mochten opnemen en ik dit ook nooit doe want ik wil het concert zien en niet steeds met een schermpje bezig zijn, plaats ik hier opnames van een eerdere “3Js goes U2 tour”.

Maar wat een avond, geen idee of iedereen het even leuk vond, publiek was namelijk erg rustig, pas aan het eind van de show kwam men in beweging. Maar gezien dat alle shows in deze tour volledig uitverkocht zijn, zullen er heel veel zijn die dit net als mijzelf, geweldig hebben gevonden en een welkome afwisseling in alle shows die ik tot nu toe heb gezien. Op naar de nieuwe cd waar ze ondertussen ook mee bezig zijn.

© tea-a-maria

© Lonneke van der Dussen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 − negen =