Nachtboek van een Kerkuil

Eindelijk ook weer eens tijd om een boek te reviewen, dit keer is het een Nachtboek van een Kerkuil geschreven door dominee Bas van Gelder.

In de Tweede Wereldoorlog was Bas van Gelder predikant in het Friese Lytswier.  Zijn ervaringen daar legde hij vast in een serie dagboeken. Boeiend beschreef hij onder meer het dagelijkse dorpsleven, familiegebeurtenissen, het groeiende verzet tegen de Duitsers, zijn onderduikperiode in de dorpskerk en tot slot zijn opsluiting in de Leeuwarder gevangenis.

In werkelijkheid is Lytswier, het dorp Jorwert, oa bekend van de boeken van Geert Mak. Deze laatste schreef trouwens het voorwoord van het boek.

Enige tijd terug was ik aan het boek begonnen, maar op de een of andere manier pakte de inhoud mij niet. Aangezien het in dagboek vorm is geschreven, was het dus niet al te moeilijk om kleine gedeeltes te lezen, maar met een boek van over de 500 bladzijdes schiet dit natuurlijk niet op. Toen er op een gegeven moment een ander boek aan me werd gegeven, besloot ik toch om “Nachtboek van een Kerkuil” eerst uit te lezen. Nog steeds moeizaam maar ineens op 2/3 van het boek, begon het mij te pakken en kon ik me inleven in de bange momenten die de dominee beleefde op zijn onderduikadres, de moeilijke tijden van de bevolking, het verzet en de impact die de oorlog had op gezinsituaties. Wie verlinkt de dominee, wie kan hij nog vertrouwen, waarom gaat Sjoerd niet naar zijn vrouw en kinderen? Een meeslepend verhaal wanneer je de eerste 300 pagina’s achter de rug hebt.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × vijf =