Geen lijk op de stoep

Enkele weken terug, in mijn vakantie zou ik met vriendin José richting Duitsland om eens lekker op theejacht te gaan. De plannen waren anders dan andere jaren, geen grote stad maar we wilden eens naar Greetsiel. Klein toeristisch havenplaatsje aan de Waddenkust van Ost Friesland en dus midden in  het gebied van de befaamde Ostfriesche Teekultur. Maar dit alles ging niet door aangezien mijn been anders besliste en mij aan bed en bank deed kluisteren. Woensdag 21 september werd toen in de agenda gezet, ik had vakantie en zij vrij. Wanneer mijn been mee zou werken, dan wilden we alsnog richting Greetsiel en al die andere steden waar Tee hoog in het vaandel staat.

 
Gisteren was het dus zover, voorzien van meerdere schoenen, vertrekken we om 8 uur richting Duitsland. Eigenlijk geen idee hoelang het rijden is, eerst maar richting Leer en dan maar Aurich aanhouden. Gaat lekker en blijkbaar is het helemaal niet zo ver, want voor we het weten staan we op een grote lege parkeerplaats in Greetsiel. Het is rustig, maar niet zo gek natuurlijk, hoogseizoen is voorbij en de toeristen vertrokken. We wandelen richting haven en genieten van de schitterende panden die hier rondom staan. Panden uit de 18de eeuw en waar wellicht ooit de theeclippers voor lagen aangemeerd? 
 
We gaan opzoek naar thee en het theemuseum, deze is snel gevonden maar gaat pas om 10.00 uur, geen nood, we wandelen verder, zien allerlei leuke winkeltjes, die nog niet geopend zijn en op een gegeven moment staan we voor supermarkt Edeka en daar worden dan ook de eerste zakjes gekocht. Nieuwe glimmende zakjes en wat nieuwe Messmer. Zo de dag begint goed en dan is het nu tijd voor iets lekkers. Leuk tentje is snel gevonden, een heerlijk broodje en iets te drinken want theeshoppen is leuk, maar er zijn meer leuke dingen om te doen.

Daarna is het weer verder slenteren langs leuke winkeltjes, allemaal hebben ze thee te koop maar vooral veel losse thee. Gelukkig hebben ze ook leuke sjaals en armbanden te koop. Op een gegeven ogenblik komen we dan aan bij het Tee Handels Kantor, altijd goed voor leuke nieuwe zakjes en ook dit keer vinden we weer wat leuks, de missende nieuwe Ronnenfeldt, doosje van hun eigen merk met verschillende smaakjes en we worden nog voorzien van een groot aantal proefmonsters. Eerste keer in deze winkel maar het valt ons op dat de verkopers in de winkels van het Tee Handels Kantor altijd super aardig zijn  (O wat missen we Andrea in haar winkeltje in Papenburg). Dan bezoek aan het museum, maar dat valt ons tegen. We hebben er leukere gezien oa het Bunting Museum in Leer. Ondertussen is het erg druk geworden en vraag met af hoe het hier in het hoogseizoen is. Op het moment dat wij vertrekken is er al geen parkeerplaats meer te vinden.
 
Op richting het volgende doel, er staat nog veel in de planning, op naar Norden, ligt nog iets hoger langs de Waddenkust en heeft ook een verleden in de Tee. Via allerlei kleine bochtige wegen door een landschap gelijk aan Oost Groningen, dus vele akkers, die er hier reeds weer geploegd bij liggen komen we aan in Norden, de eerste indruk is dat dit heel erg klein is maar ook heel erg oud. Met het eerste gaan we dus de mist in, want het is beslist geen klein dorpje maar een eeuwenoud stadje, met vele historische panden en 2 thee musea.

Toch gaan we eerst een wandelen en kijken of hier nog iets leuks te koop is. Maar wat is het hier ontzettend druk, is hier wat te doen. Ja zeker, aangezien we niet overal mogen langslopen wordt ons gevraagd om aan de andere kant van het plein te gaan lopen er zijn namelijk filmopnames voor een heuse Krimi. Ach laat ik nou al altijd amibities te hebben gehad om door te breken als actrice. Misschien een rol als lijk op de stoep van het stadhuis? Nee helaas, ze willen me niet.  Voor mij geen rol in een “Ostfriesenkiller. Dan maar doorgaan met onze zoektoch en bij Müller worden er nieuwe zakjes gescoord, bij diverse apotheken zien we nieuwe zakjes, dus ook Norden is meer dan geslaagd. Alleen missen we nog steeds de nieuwe Teekanne. Onvindbaar in Noord Duitsland. We maken een keuze tussen de 2 musea en kiezen voor het Ostfriesen Tee Museum. Wat een schitterend museum, met zoveel verschillende facetten van het theedrinken in dit gebied. Een echte aanrader! 

Ostfriesen Tee Museum 
 
 
Op naar doel nummer 3 Aurich, maar daar zullen we dus pas na 18.00 uur verschijnen, want we zijn net het centrum van Norden uit en we komen langs een heel groot winkelcentrum. Met weer allerlei winkels waar we de nodige thee kopen, nog wat Messmer, H&S en wat ander leuk spul. Ach deze dag gaat veel te snel voorbij, want we moeten ook aan de inwendige mens denken en zo nu en dan even een terrasje pakken. Dus Aurich, jullie staan op de planning voor een volgende keer, we komen namelijk zeer zeker nog eens terug in dit gebied, al was het alleen maar om het TeeMuseum in Norden nog te bezoeken waar men dus veel laat zien over de Engelse theecultuur. 
 
Op richting Leer, voor ons bekend gebied aangezien dit op slecht een half uurtje rijden is vanaf huis, hier nog even binnen bij Emspark, tijd voor iets te eten en het aller aller laatste doosje Messmer kopen van deze dag. Al met al een super geslaagde dag met heel veel nieuwe zakjes, leuke informatie en de wetenschap dat we geen enkele Adventserie hebben gevonden, een aantal winkels hebben gemist omdat de dag te kort was en dat we hebben besloten om binnenkort dus nogmaals met z’n tweetjes de grens overgaan. Oldenburg, binnenkort zien jullie ons verschijnen.

One thought on “Geen lijk op de stoep”

  1. Wat een superleuk verhaal!
    Top dagje zo te lezen. Enne ik moet ook snel op pad naar die plekken. Wat ziet het er ook mooi uit! Heb gelijk al een idee voor de T-post opgedaan door jou verhaal (wat ik zelf ook al had bedacht maar door jou verhaal iets beter kan worden uitgevoerd…)
    Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × 1 =