Dutch Tea Festival

Zondag 29 mei gaan we eens iets totaal nieuws ondernemen, we gaan richting Utrecht naar het eerste Dutch Tea Festival. Eerlijk gezegd geen idee wat we exact kunnen verwachten, maar alles rondom thee heeft mijn interesse dus dit zal vast wel goedkomen.

 
Van te voren even kijken waar het exact is en hoelang we moeten rijden, 2 uur en een kwartier, ach dat is wel te doen. Samen met José en Rensina vertrekken we om kwart voor 8 uit Sappemeer en met een beetje geluk zullen we tegen 10 uur in Utrecht zijn. Nou dat lukt dus prima, het is zeer rustig op de weg en om kwart voor 10 staan we pal naast de ingang met de auto. Het kan niet beter. Langzamerhand komen de eerste bezoekers ook aan lopen en wanneer om 10 uur de deuren opengaan loopt het gelijk lekker vol.
 
 
We beginnen maar eens met een wandeling langs de vele stands, bij elke stand is het natuurlijk de mogelijkheid tot het proeven van thee. Nu niet gelijk denken dat we overal een beker thee krijgen, nee hoor, bij de ingang krijgt iedereen een tas met plattegrond en een klein porseleinen schaaltje waar je bij elke stand je thee in krijgt. O dit is zo leuk en in de meeste gevallen lekker en ondertussen worden er leuke gesprekken aangeknoopt met de mensen van de stand. Grote stands van Yogi Tea, maar ook kleine stands van Or’tea maar waar je ook komt, er is alle tijd en iedereen verteld graag zijn verhaal omtrent hun thee.
 
We slingeren ons langs de vele stands, we kunnen overal goed bijkomen, we proeven steeds meer thee en zo nu en dan wordt dit aangevuld met chocolade, want dat is een prima combinatie. Een bikkel met thee is pure genot. 
 
 
Rond het middaguur is er tijd voor een pauze, op een groot middenplein is er voldoende te koop en is er live muziek. Giel Beelen is aanwezig met een talentenjacht, allerlei leuke muziek komt voorbij. 
Even evalueren wat we tot nu toe hebben gezien en geproefd, tot de conclusie komen dat we geen verzamelaars hebben gezien en dat theeliefhebbers soms wel een hoog geitenwollen sokken gehalte bezitten maar bovenal, dat we het zeer leuk vinden en dat we ons gaan klaarmaken voor het 2de gedeelte, de workshops.
  
We beginnen met een Japanse theeceremonie. Wat heb je nodig, een handgebakken kommetje van de klei waarop ook de theeplant groeit, een soort scheerkwast van bamboo en veel geduld. Uiteraard heb je ook de groene Matcha thee nodig. Lekker? Nee niet echt mijn ding, de thee is groen en iets lobbig, doet me denken aan spinazie. Leuk? Ja zeer zeker om iemand zo te zien opgaan in het maken van een kom groene matcha thee en daar vol passie over horen vertellen.
 
Dan gaan we naar de volgende, het versterken van de thee smaak in combinatie met chocolade. De thee die we drinken is Oolong, heb ik dus al die jaren verkeerd uitgesproken, je spreekt het uit als “Oeloeng”.  Een hooi achtige smaak maar die wegvalt wanneer je er een stukje chocolade bij proeft, neem je chocolade met een kruimelig karakter dan wordt je mond heel erg droog na het drinken van de Oolong thee. Leuk om dit te proeven. Thee vind ik ook lekker al lopen de meningen daarover uiteen.
 
Op naar workshop nummer 3, we schuiven nu aan bij een chinese theeceremonie. Ontzettend veel animo en je zit ver bij de dame vandaan die dit gaat demonstreren. Komt het doordat we ver weg zitten en het moeilijk kunnen zien? Er is veel geloop in de zaal, dit doet geen goed aan de ceremonie en geeft te veel afleiding. Het zetten van een kop thee duurt heel erg lang, het gaat over en weer van kommetje en potje, maar wel erg leuk om te zien, dat dit zo heel ver afstaat van het Nederlands theegebruik. Er wordt tijd voor genomen om een heerlijk kop thee te zetten. Dit is totaal anders dan wat menig Nederlander doet, even een zakje door een kopje slingeren, je heet water krijgt een kleurtje en klaar is kees. Hoezo een gebruiksaanwijzing op het zakje en dat je menig zakje wel 4 minuten of langer in het water moet hangen? Nee wij zijn van het snel klaar en drinken maar, warm water met een kleurtje en geen enkele theesmaak.
 
Na afloop gaan we nog een laatste ronde doen, we hebben her en der wat leuke dingen gezien die we graag willen kopen. Op naar de bikkels. de LØV zakjes, wat leuke tijdschriften en nog veel meer. Zoveel dat we het even naar de auto moeten brengen, dan Rensina weer opzoeken want zij wilde nog iets aanschaffen bij Teahouse Exclusives, nog even de honinglepel ophalen en dan richting uitgang.
 
Daar worden we nog aangesproken door iemand van de organisatie, hij had ons al langer gezien en wilde graag onze mening over het festival. Nou daar konden we alleen maar positief over zijn, misschien iets ruimer opzetten, want er zijn toch veel meer theefreaks dan dat men had verwacht. De opstelling van de workshops iets anders zodat men het beter kon zien en meebeleven. Al met al een super leuke dag, goed gevulde GoodieBag en leuke nieuwe theezakjes voor mijn verzameling.

One thought on “Dutch Tea Festival”

  1. Wat een mooi (en snel) blog heb je gemaakt!
    Leuk om alles zo even via jou terug te lezen.
    Ik ben druk bezig met mijn blog en de foto's, hoop hem donderdag online te hebben.
    Groetjes Rensina

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien − 13 =