Sinterklaas

Afgelopen weken zag ik al her en der de kerstbomen te voorschijn komen. Was het tot voor kort nog gelijk op 6 december dat je overal kerstbomen zag verschijnen, dit jaar is het hopeloos. Reeds half november zag ik in een nieuw appartementencomplex bij mij in het dorp reeds een kerstboom staan en enige dagen later ook al bij mij in de straat.
En vooral over het laatste gevalletje heb ik mij dus enigzins zitten ergeren. Toen het enige maanden terug bekend werd dat er vluchtelingen zouden worden gehuisvest in de Eurohal van vd Valk, stond mijn buurtgenoot op de achterste benen, want ze wilden geen buitenlanders in de omgeving en Nederland was Nederland niet meer en nog meer niet zo aardige opmerkingen. Kon daar toen niet bij, aangezien de vrouw zelf ook kinderen heeft die voor de helft niet Nederlands, dan verwacht je toch misschien iets meer tolerantie.

Maar nu werd er dus ruimschoots op tijd een kerstboom geplaatst en dit werd uitgebreid op Facebook wereldkundig gemaakt en aansluitend werd er nog even een mededeling gedaan dat ze totaal niets had met Sinterklaas. En daar wringt nu gelijk bij mij de schoen. Ze willen Nederland toch alleen voor Nederlanders behouden, nou dan hoort daar toch ook een echt Hollands feest bij als Sinterklaas? Ook hier zijn geen kleine kinderen meer in huis, maar op 5 december zijn er wel kadootjes, is er banket en genieten we van pepernoten.

En Kerst? Ja hoor die komt hier ook, misschien volgend weekend, een echte oer Hollandse boom en geen import kunst exemplaar uit China, heel veel lichtjes en kaarsjes, maar geen kadootjes.
Denk je daar anders over, prima, gelukkig wonen we in een vrij land en mogen we zelf beslissen wat we doen. Ik vier in elk geval Kerst op mijn manier en dit jaar zal er bij mij zeker aandacht zijn voor duizenden vluchtelingen, die ver van huis en haard, opgejaagd door oorlog en ellende, hier in een tentenkamp verblijven. Niet wetende wat er aan de hand is met al deze verlichte kerstbomen en nog minder begrijpen van al het eten wat hier gekocht wordt voor kerst. Dan wonen wij ondanks de torenhoge zorgpremie’s toch in hun ogen in een walhala, waar het leven zeer goed is. Leg dat maar eens uit aan hun, dat wij niets anders doen dan mopperen, dat een groot aantal Nederlanders hun niet moet aangezien zij onze banen pikken, dat we de huren, belastingen, nutsvoorzieningen en andere vaste lasten niet meer kunnen betalen maar ondertussen wel bijna massaal een auto bezitten, op vakantie gaan en dus met kerst miljoenen uitgeven aan eten, kleding, kadoo’s en andere wellicht overbodige zaken. En dan spreek ik nog niet eens over het vuurwerk wat wij zonodig de lucht in moeten schieten.


Vandaag sluit ik af met een leuk theezakje welke ik enige weken terug van Rensina kreeg, helemaalin het teken van de naderende kerst.

 

One thought on “Sinterklaas”

  1. Leuk geschreven Maria. Fijn dat je een lans breekt voor ons Hollandse sinterklaasfeest. Ben het helemaal met je eens. En nu, de kerstboom weer. Wij hebben hem net staan maar hij is nog niet versierd. Helaas is de verlichting weer eens stuk. We kopen schijnbaar steeds de verkeerde lampjes. Alvast gezegende feestdagen gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × vijf =