Zorgelijke toestand

De titel klinkt misschien heftiger dan het artikel maar toch kan ik wel eens met argusogen naar bepaalde ontwikkelingen kijken.  Vandaag was bij ons in het dorpscentrum wederom de jaarlijkse hobbybeurs. Mijn eerste gedachte was, ik ga er niet heen, geen zin in, andere prioriteiten en de laatste jaren altijd hetzelfde. Maar dan is het iets na 1 uur, huis is weer schoon, de wasmachine en droger draaien volop, de boodschappen zijn weer in huis en de laptop kan aan, want de T-Post moet klaar.

Dan begint het toch te kriebelen, even de deur uit en wellicht even bijkletsen met bekenden, dus toch maar richting de Broeckhof. Mooie tijd, half 2 dus nog een hele middag voor me. Het is druk, aangezien het wat regent ben ik met de auto gegaan, deze moet ik toch straat verderop zien te parkeren. Het ziet er gezellig uit, lampen branden al en de muziek van de Stroatklinkers is al buiten te horen. 

© René Beishuizen 

Bij binnenkomst zitten neef en nicht achter de kassa, zoals elk jaar, zij gaan over de centen. € 1,50 entree, waar kom je dat nog tegen voor een leuke middag. Eerst maar de grote zaal, we beginnen met mooie kerstkransen, alleen jammer dat er nepbloemen opzitten, dan de kerstkaarten met veel bling bling, we gaan door naar glazen vazen met nepkerstdecoratie, oorbellen, kettingen, zeepslingers en dan beginnen we weer met kerstkaarten, nepbloemen enz enz. tussen door nog wat geborduurde handdoeken en ander spul. Binnen een kwartier ben ik de zaal rond en schrik niet, ik heb 2 uitschieters gezien. Giga leuke vogelvoederhokjes en uiteraard zoals elk jaar Henk Landlust met zijn vliegerfotografie, jammer dat hij wat weggestopt is in een hoekje, zijn foto’s moet je beleven en daar heb je ruimte voor nodig. Dan eerst de kleine zaal en de hal maar eens bekijken.

De hal is heel snel gezien, jammer weer hetzelfde, 2de zaal, die is er niet meer. Dan foyer maar eens in, even iets drinken en eens zien wie er allemaal zitten. Oeps, 70-plus gehalte is hier heel erg hoog. Waarschijnlijk zitten ze er al vanaf 10 uur. Dan toch nog maar een rondje grote zaal, nog sneller in het rond, koop een vogelvoederhuisje, kijk nog even bij Henk, maar die zit verstopt tussen nog meer bejaarden. 

© Henk Landlust 

En hierbij kom ik dan gelijk aan bij de koptekst van mijn verhaal. Waar zijn de jongeren met hun hobbies? Schilderen, beeldhouwen of bloemsierkunst. Was dat jaren geleden nog volop te zien, nu was het er niet meer. Nu loop ik zelf al jaren mee in het verzamelaarswereldje en ook daar zie ik amper aanwas van jongeren en hier concludeer ik dus weer hetzelfde. Creatieve hobbies worden amper nog door jongeren opgepakt. Is het dan massaal gamen en achter de pc zitten en hoe zit het met de groep 30 tot 50? Alleen maar werken, sporten en huiselijke bezigheden? Geen tijd meer iets creatiefs? 

2 thoughts on “Zorgelijke toestand

  1. Verwacht niet dat het veel anders wordt, ik mis oproepjes om mensen te vragen om te komen, zou zonder problemen een gedeelte van mijn verzameling kunnen laten zien en ik weet dat er wel meer verzamelaars in het dorp wonen, die er nooit staan. En wanneer ik hobbybeurs Zuidbroek intik of kijk in de agenda van de Broeckhof, dan lees ik niets, alleen dingen vanuit verleden, dus wat gaat er komen? De grijze golf, die wekelijks er zit. Ik neem aan dat het 5 november weer plaats gaat vinden, helaas zit ik dan op een hele grote beurs in het zuiden van het land. Dus dit jaar niet. Maar misschien wordt het tijd dat we eens zelf aan de bel trekken en kijken of er geen frisse wind kan waaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 − twee =