Theefabriek

Vakantie is natuurlijk ook zo nu en dan eens de deur achter je dichttrekken en lekker iets leuks gaan doen. Dinsdag was dat dus eens richting “De Theefabriek” in Houwerzijl. Voor mij de heel andere kant van de provincie en een gedeelte waar je niet zo heel vaak komt. Maar wel een heel mooi gebied met veel weilanden, dit in tegenstelling tot Oost Groningen, daar zie je meer koren, mais en aardappelvelden. 

Tegen half 12 waren we dus in het pittoreske Houwerzijl, kleine huisjes, nog kleinere straatjes en heerlijk rustig. Het winkelbestand heeft het dorp verlaten en men in aangewezen op het grote buurdorp Leens. Trouwens voor liefhebbers van oude boeken, er was wel een mooi oud pand met boeken, zo te zien veel 2de hands boeken. Maar daar kwam ik niet voor, op de planning stond “De  Theefabriek”. Een begrip in Noord Nederland en ook ver daar buiten.

Op het eerste gezicht lijkt het rustig, maar eenmaal binnen is het toch best druk voor een doodgewone dinsdag. Hier zijn de vakanties dan wel al voorbij, maar in de rest van Nederland niet en er lopen dus ook veel mensen van buiten de regio. Zelfs Duitsers weten deze locatie te vinden. 

We beginnen dus met een bezoek aan het museum, de geschiedenis van thee, van het plukken tot het drinken wordt via duidelijke beschrijvingen en foto materiaal in beeld gebracht. Ook de verschillende soorten worden zichtbaar. Heel erg leuk en bij het zien van de prachtige grote theeblikken word je ook wel heel erg hebberig, want al tijden ben ik opzoek naar een oud theeblik. Liefst van een Groningse firma, heel af en toe kom je ze eens tegen op Marktplaats, maar de prijzen die men vraagt zijn abnormaal hoog. Ik wacht dus gewoon af tot het moment dat ik ergens een mooie zie voor een redelijke prijs. 

Daarnaast zagen we natuurlijk ook nog ergens wat verdwaalde zakjes, proefmonsters en een doosje voor Princess zakjes, beide uiteraard niet in ons bezit. Waren ook beide al oude exemplaren. Ook veel oude theeverpakkingen, maar daarvan was niet alles onbekend, een aantal exemplaren staan ook hier in mijn theekamer. Nadat we alles hadden gezien en beoordeeld, want we zagen natuurlijk ook veel tips voor het gebruik van theezakjes. Ongebruikte zakjes zijn prima te gebruiken om geuren te doen verdwijnen en gebruikte zakjes leg je maar op wondjes. Dus op naar het volgend gedeelte, de High Tea.
Dit was natuurlijk heerlijk, hartig en zoet, Ost Friesen Tee en mijn gezelschap ging voor de Wadden thee. Prima locatie en heerlijke scones. Daarna is het al weer tijd voor het laatste gedeelte, de winkel!
Zal er hier nog iets nieuws te vinden zijn? Prachtige theepotten, theemutsen, theelepeltjes, theezeefjes, recepetenboeken met thee, ach je kunt bijna zo gek niet bedenken of we zien het wel. Maar ons blik gaat verder want wij zoeken natuurlijk weer wat nieuws voor de verzameling. Nu is natuurlijk het merendeel van de thee, alleen los verkrijgbaar. Maar liefst 175 verschillende soorten en smaken. Maar ergens vinden we ook dus doosjes thee, nieuwe van Hari Tea en Maharishi Ayurveda.
Mijn dag kan al niet meer stuk, prachtige dag en ook nog leuke zakjes. 
José bedankt voor weer een leuke theedag en tot volgende week, dan sta ik om half 8 bij je voor de deur en gaan we weer iets leuks doen. 

En voor de liefhebbers, meer info? Klik hier! 

One thought on “Theefabriek”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 − vijf =