Koningin van Engeland

Engelsen zijn chauvinistisch. Er is geen enkel land waarbij een theemerk de naam van de koningin bovenaan zijn theezakjes zet. Maar op de Twinings zakjes zien we dat dus wel. Nu heb ik zelf niet zo heel veel met het koningshuizen ed, maar had het toch wel leuk gevonden als we hier zoiets hadden gehad, want dan zouden we dus van 30 april allemaal nieuwe zakjes gehad hebben met de naam van Willem Alexander op een zakje. Maar even terugkomend op Engeland. Nu staat er natuurlijk al een mensenleven lang (meer dan 60 jaar) de naam van Elizabeth boven de zakjes. Maar gisteren hoorde ik dat de persdiensten van haar en van haar zoon Charles gaan fuseren. Zegt me niet zo heel veel, maar begreep dat dit van heel groot belang is. Dit is de eerste stap. Moeder gaat zich nog wel met staatsrechtelijke zaken bezig houden, maar gaat  oa niet meer op staatsbezoek. Het komt er op neer dat ze zich wat naar de achtergrond gaat verplaatsen. Haar laatste buitenlandse reis zal gaan naar Normandië om daar te herdenken dat het 100 jaar is geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. 


Zoals in Nederland en België om troonsafstand te doen, dat is niet van toepassing. In Engeland (en ook in veel andere landen), ben je staatshoofd tot aan je dood. Gezien de leeftijd die koningin-moeder heeft bereikt, is het waarschijnlijk een sterk geslacht en zal Elizabeth nog jaren op de troon zitten en regeren over haar onderdanen. Zelf zou ik zeggen, lieve oude dame, kijk naar je oud collega in Nederland en geef het stokje over aan je zoon en geniet nog in alle rust van je laatste jaren. Geen zorgen, geen moeilijke stukken om meer te lezen, geen verplichting meer om met hoedjes over straat te gaan, gewoon genieten van je hondjes en zo nu en dan een paardenrace. 

En dan het eigenbelang van mij en alle theezakjesverzamelaars, wanneer Mum afstand gaat doen ten gunste van haar zoon, dan moet Twinings zijn zakjes aan gaan passen. Dan kan de bovenste regel aangepast worden en mag er staan His Majesty King Charles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × 1 =