
Ik hoef natuurlijk niet te vertellen hoe belangrijk ik dit jaar vindt en vooral wat er allemaal te doen is rond het thema 80 jaar bevrijding. Zat ik twee weken terug bij een voorstelling van solo stories, afgelopen week was het dubbel zo belangrijk. Voor mij stond heel hoog op het lijstje om Joël Stoppels naar Zuidbroek te halen voor een lezing. Hem heb ik via het Noord Nederlands Bevrijdings Museum leren kennen en zijn manier van vertellen sprak mij zeer aan. Gaat het dan ook nog over de Tweede Wereldoorlog dan ben ik één en oor.
Gelukkig kon ik mijn medebestuursleden van de Historische Kring Menterwolde overtuigen van zijn lezingen en dus was het 27 februari zover dat hij zou komen.
Maar dan begint gelijk de twijfel, ik had uiteraard geroepen dat we de grote zaal van het dorpshuis moesten hebben want het zou wel eens druk kunnen worden. Maar zo enthousiast als ik ben, zijn dat er meer en zullen ze wel komen? Wanneer ik om 7 uur het gebouw binnenstap zitten de eerste 2 mannen reeds in het foyer. Die zijn vroeg maar het geeft me wel een goed gevoel want ze komen toch een kleine 25 km verder weg en dus speciaal voor deze lezing.
We hebben te maken met een professioneel iemand, alles is ruimschoots op tijd namelijk al klaar. Dit kan dus wel erg leuk worden en vooral interessant. Gaande weg druppelen de bezoekers binnen, leden maar ook mega veel niet leden van onze vereniging. Dat gaat lekker en wanneer er om kwart voor 8 alleen maar meer stoelen naar binnen worden gedragen dan weet ik dat mijn voorstel om hem hier naar Zuidbroek te halen een goeie is geweest. Voor zijn verhaal ben ik niet bang, dit kan hij als geen ander.
Ik kan alleen maar zeggen, dat een meer dan geslaagde avond is geweest. Al heel veel lezingen meegemaakt, bezoekers aantal is redelijk constant maar dit gaat het overtreffen. Wederom blijkt net als hij Frank Krake in 2020 dat ik nog steeds wel weet wat mensen willen horen en zien. De Tweede Wereldoorlog leeft nog steeds onder de bevolking en ook onder jongeren want het zijn niet de mensen die het meegemaakt hebben en hun kinderen, nee ook de derde generatie heeft belangstelling.
Op naar 24 april, dan ben ik weer de aanjager van een lezing rondom het thema oorlog en bevrijding, nu een totaal andere insteek. Wim Ensing gaat vertellen over zijn vader, een NSB’er.
Foto ©Agnes Boer Modderman