Jan in de zak, tip van Grietje

Dit gerecht werd vroeger door landarbeiders gegeten, vooral in gezinnen , waar ook de vrouw op het land werkte. Het was snel en eenvoudig te bereiden, een minder nostalgische bijzonderheid is het feit, dat er krenten en rozijnen in horen, maar deze ingredienten kosten te veel geld, zodat ze toen achterwege bleven.

Voor 4 personen
1 pond zelfrijzend bakmeel
bakkersgist
zout
water
melk
1ons (100 gram) krenten
1ons (100 gram) rozijnen

Extra benodigheden
een linnen zak 40 a50cm lang en 30cm breed
grote hoge soeppan


Van het meel een stevige massa maken, door het te mengen met de helft van het water en de helft van de melk met een snufje zout. krenten en rozijnen toevoegen.
Als je zelfrijzend bakmeel gebruikt hoef je geen bakkersgist gebruiken. Wanneer het beslag klaar is doe je het in de linnenzak en met een touwtje sluiten.
Dan leg je de zak in een pan met kokend water en in 1 uur goed gaar koken. Je kunt dit opdienen in een schaal met met gesmolten boter en bruine suiker.

Smakelijk eten!

Met dank aan Grietje de Vries
Afbeelding van congerdesign via Pixabay

2 thoughts on “Jan in de zak, tip van Grietje

  1. Bij ons heet dat broeder en wij eten het zonder krenten en of rozijnen maar met opgewarmde stroop en gesmolten roomboter door elkaar. Als we over hadden dan werden de plakken gebakken in een klontje boter dat vinden we nog lekkerder😋

    1. Ik ken het alleen van naam, bij mijn ouders thuis was het weleens poffert, ook zoiets maar dan niet in een zak maar in een poffertpan. Binnenkort maar eens een stuk linnen kopen en een zak maken. Wil het toch eens proberen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × 3 =