Stamppot is cultureel erfgoed

Stamppot wie is er niet groot mee geworden. Een groot supermarktketen maakt er al jaren reclame mee. Dan ga je er toch een beetje vanuit dat heel Nederland wel zo nu en dan een stamppot op tafel zet. Wat schetst mijn verbazing dat ik gisteren op onze regionale omroep hoorde dat er een aantal mensen bezig zijn om stamppot op de lijst van cultureel erfgoed te krijgen. Volgens hun wordt er amper nog stamppot gegeten.

Nou dan zal ik wel gek zijn, hier maak ik in de wintertijd toch regelmatig een lekkere stamppot. Boerenkool of zoals we hier zeggen Maus, bruine bonen (stopverf), koolraap, rauwe andijvie, zuurkool. Alles komt wel een of 2x voorbij in de winter. Het enige wat ik nooit kook is stamppot snijbonen en hutspot. De eerste omdat ik in snijbonen vaak draadjes vindt en dit gewoon smerig vindt en hutspot omdat het niet lekker is en de combinatie uien en wortel wat mij betreft een vreemde is.

Maar tegenwoordig kan ik ook wel genieten van een stamppot prei of spinazie, de nieuwere stamppotjes. En nu ben ik benieuwd wat jullie dan nog stampen.

Het zakje van vandaag is er een nieuwe, Teekanne heeft sinds enige tijd een logo zonder het witte randje en ook hun winterserie is dus enigszins aangepast. Dus eigenlijk een zakje die niet echt anders is, maar toch ook weer wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien + twee =